Armarea dispersa a betoanelor cu fibre metalice

decembrie 22, 2014

Armarea dispersa a betoanelor se poate face in mai multe moduri, folosind mai multe tipuri de materiale. Unul dintre cele mai interesante tipuri, dar si unul dintre cele mai rezistente, este cel cu fibre metalice.

Fibrele metalice destinate acestui tip de armare sunt fabricate din sarma din otel trasa la rece, care prezinta un continut de carbon scazut. De asemenea, mai pot fi realizate si din otel inox.

Formele pe care le pot prezenta fibrele metalice sunt destul de diversificate. Acestea pot fi drepte, pot avea ciocuri la capete sau pot fi ondulate.

Utilizarea lor in constructii se face strict pentru armarea dispersa a betoanelor, iar punctual, tipurile de constructii in care sunt intalnite sunt, de regula, pardoselile, autostrazile sau chiar si fundatiile sau stalpii de rezistenta.

Ce caracteristici prezinta fibrele metalice?

Cei care doresc sa foloseasca fibre metalice la armarea betonului, trebuie sa cunoasca foarte bine caracteristicile acestora. Armarea cu astfel de fibre poate fi folosita atat in cazul betonului ciment, cat si in cazul betonului clasic, insa este mult mai des intalnita pentru prima varianta.

Principalul motiv pentru care aceste fibre capata un succes din ce in ce mai mare este faptul ca sunt foarte economice, necesitand investitii mult mai mici decat solutia plasei sudate. In plus, pe langa un cost redus, fibrele metalice cresc rezistenta betonului la rupere.

Forma si dimensiunile fibrelor pot fi alese in functie de proiectul la care urmeaza a fi folosite. De recula, pentru armarea betonului ciment, se folosesc fibre de 1.05 x 50 de mm, care au ciocuri la capete si cresc foarte mult rezistenta la rupere a betonului.

Atentie insa, fibrele metalice pot fi folosite doar in cazul suprafetelor care tolereaza coroziunea si care permit un grad cat mai scazut de rugina.

 

La ce tipuri de lucrari pot fi folosite fibrele metalice?

 

Varietatea de lucrari la care pot fi folosite este destul de mare. Vei putea intalni fibre metalice la pardoseli industriale, la autostrazi, la tuneluri, parcari, autostrazi si chiar si la cladiri anti-seismice, lucru extrem de important in cazul in care constructia este intr-o zona cu risc seismic.

Ambalajul in care vin este reprezentat de saci de 20 - 25 de kg si sunt protejate cu folie de plastic, foarte bine fixata cu chingi metalice.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro