Ariel Sharon continua sa fie in stare critica

Medicii care-l îngrijesc pe primul ministru al Israelului, Ariel Sharon, au anunţat că o nouă tomografie arată că starea sănătăţii acestuia s-a ameliorat în urma noii intervenţii chirurgicale suferite vineri, dar continuă să fie critică.

Directorul Spitalului Hadassah din Ierusalim, Profesorul Shlomo Mor-Yosef, a spus că au fost înlăturate cheaguri de sânge şi a fost oprită o nouă hemoragie cerebrală.

Intervenţia chirurgicală suferită astăzi a durat timp de patru ore. Ea a fost efectuată în urma unei prime tomografii a creierului care a arătat o agravare a stării de sănătate a domnului Sharon.

Acesta a suferit miercuri un accident cerebro-vascular şi – după o primă intervenţie chirurgicală care a durat şapte ore şi a avut scopul de a-i opri hemoragia cerebrală – a fost ţinut la reanimare, sub influenţa sedativelor şi cu respiraţia asistată de un aparat.

În urma tomografiei de vineri dimineaţă s-a constatat lărgirea unui ventricul, iar chirurgii au decis să facă o nouă operaţie pentru a drena excesul de sânge în scopul de a micşora presiunea intra-craniană.

Comă indusă

Directorul spitalului Hadassah – unde este internat domnul Sharon – a declarat vineri dimineaţă că s-a constatat “o creştere a presiunii intra-craniene şi o modificare a tensiunii arteriale”.

“Am decis să-l ducem pe permier în sala de operaţie pentru a rezolva aceste două probleme – să drenăm sângele şi să micşorăm presiunea intra-craniană”.

Presiunea intra-craniană crescută este periculoasă: poate conduce la restricţionarea irigării cu sânge a a creierului.

Corespondentul BBC la Ierusalim transmite că intervenţia chirurgicală de vineri este neaşteptată.

Anterior, medicii declaraseră că nu se aşteaptă la nici o schimbare a stării sănătăţii premierului Sharon înaintea sfârşitului de săptămână şi că-l vor menţine într-o stare de comă indusă cel puţin până duminică.

Ariel Sharon are 77 de ani şi – în timpul spitalizării sale – funcţia de prim ministru este exercitată de adjunctul său, Ehud Olmert.

Conform constituţiei, domnul Olmert poate îndeplini toate prerogativele de prim ministru pe o perioadă de 100 de zile.

Anterior, ministrul de externe al Israelului, Mark Regev, anunţase că guvernul va continua să implementeze politica domnului Sharon.

El a spus că este un moment dificil pentru ţara sa şi că guvernul are nevoie de câteva zile pentru a se adapta noii situaţii care face ca un politician care a dominat procesul politic să nu mai poată participa la acesta. (Sursa: BBC)