Aproximativ 1.326 parfumuri, susceptibile a fi contrafacute

Lucratorii vamali si politistii de frontiera giurgiuveni au depistat un cetatean roman care incerca sa introduca in tara 1.326 flacoane cu apa de parfum si apa de toaleta, precum si diferite articole de imbracaminte, susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuala ale unor marci protejate.

Astfel, in ziua de 12.08.2006 ora 21.30, s-a prezentat pentru a intra in tara cetateanul roman A. Gheorghe, de 35 ani, sofer pe un autocamion marca Man, incarcat cu aspiratoare de la o firma din Istanbul, pentru o firma din Bucuresti.

Actionand in baza analizei de risc, lucratorii vamali si politistii de frontiera giurgiuveni in exercitarea atributiilor prevazute de lege, au procedat la efectuarea unui control amanuntit asupra automarfarului.

In urma controlului, in cabina mijlocului de transport si in lazile cu scule, au fost gasite ascunse, sase cutii de carton ce contineau bunuri susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuala a unor marci protejate, constand in:
– 1326 flacoane cu apa de parfum si apa de toaleta, in recipiente cuprinse intre 15 si 200 ml, inscriptionate ISSEY MIYAKE, CACHAREL, DOLCE & GABBANA, BVLGARI, GUCCI, CHANEL, LANCOME, GIORGIO ARMANI, THIERRY MUGLER, DIOR, HUGO BOSS, GIVENCHY, VERSACE, PACO RABANNE, CALVIN KLEIN, CAROLINA HERERA, DAVIDOFF, NINA RICCI, KENZO, YVES SAINT LAURENT, ESCADA, etc.;
– 26 treninguri inscriptionate NIKE si ADIDAS;
– 23 tricouri inscriptionate NIKE, LEVIS si ADIDAS;
– 53 perechi pantaloni inscriptionate NIKE.

În cadrul cercetarilor, cetateanul roman a declarat ca achizitionase parfumurile si bunurile din Turcia de la diverse magazine de profil, in scopul comercializarii pe piata neagra de desfacere din capitala.

Intrucat la nivelul Autoritatii Nationale a Vamilor exista depuse cereri de interventie pentru marcile respective, bunurile susceptibile a fi contrafacute au fost retinute de catre autoritatea vamala, conform prevederilor Legii nr. 344/2005 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire, in vederea trimiterii spre expertizare.

Totodata, politistii de frontiera giurgiuveni i-au intocmit soferului roman lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de import de marfuri contrafacute, purtand mentiuni false privind marcile, la finalizarea cazului, urmand a fi luate masurile legale care se impun.

Bijuterii din aur descoperite in poseta unei turiste

Lucratorii vamali si politistii de frontiera din cadrul P.T.F. Giurgiu Rutier, au descoperit in poseta unei turiste, nedeclarate, 40 grame bijuterii din metal galben presupus a fi aur, in valoare de peste 2.400 Ron.

Astfel, în dimineata zilei de 13.08.2005 ora 05.10, s-au prezentat pentru a intra in tara, calatorind cu un autocar ce venea din Turcia, 26 de turisti – 24 romani si 2 turci – printre care se afla si cetateana romana N. Anca de 37 ani cu domiciliul in Bucuresti.

Procedand la efectuarea unui control amanuntit asupra pasagerilor si bagajelor acestora, echipa unica de control, formata din lucrator vamal si politist de frontiera, a descoperit ascunsa in buzunarul interior al posetei ce apartinea bucurestencei, cantitatea de 40 de grame bijuterii din metal galben, presupus a fi aur.

În cadrul cercetarilor, N. Anca a declarat ca a procurat bijuteriile din diverse magazine de profil din Istanbul si dorea sa le comercializeze pe piata neagra de desfacere din Bucuresti, in scopul obtinerii de profituri personale.

Ca urmare a celor constatate, bijuteriile – 2 bratari, 4 perechi cercei, 4 inele cu piatra si 1 pandantiv – au fost ridicate in vederea confiscarii de autoritatea vamala, iar cetateana romana a fost sanctionata contraventional conform prevederilor legale in vigoare, cu suma de 3.000 Ron.
(ANV)