Aprovizionarea cu medicamente oncologice

aprilie 2, 2013

Eugen NICOLAESCU, ministrul Sanatatii si Adrian PANĂ, secretar de stat au facut astazi, 1 aprilie 2013, mai multe precizari referitoare la asigurarea continuitatii in aprovizionarea cu medicamente oncologice in cadrul Programului National de Oncologie.

„Programul de oncologie este una dintre prioritatile noastre, dar corectitudinea ii deranjeaza pe unii si atunci ne intalnim cu mai multe obstacole decat in mod normal. Am dovedit transparenta, sinceritate, am infruntat greutatile in reformarea sistemului”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen NICOLĂESCU intr-o conferinta de presa

Ministrul Sanatatii a mai spus ca, incepand cu luna octombrie 2012 si pana in luna ianuarie 2013, au fost livrate de catre Unifarm SA, un numar de 3 medicamente oncologice esentiale in tratamentul pacientilor bolnavi de cancer catre reteaua de spitale si farmacii, cu prioritate in unitatile spitalicesti care au comandat aceste produse. Este vorba despre Alkeran, Leukeran si Purinethol.

Incepand cu luna decembrie 2012, cand a fost implementat sistemul SEAP in Unifarm, aceste produse au fost afisate si in sistemul electronic. Astfel, spitalele si farmaciile puteau achizitiona in orice moment aceste medicamente.

“La acel moment produsele respective nu prezentau o discontinuitate in piata din Romania, fiind disponibile si la alti distribuitori. Din cauza faptului ca spitalele nu au comandat aceste medicamente esentiale pentru bolnavii de cancer, si pentru a preveni expirarea acestora, produsele respective au fost livrate in piata, catre farmaciile cu circuit deschis”, a spus NICOLĂESCU.

In urma investigatiilor ulterioare realizate de catre Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, s-a dovedit ca farmacia Melisa Farm SRL, din Ploiesti, una dintre farmaciile care au comandat la Unifarm aceste produse, a livrat prin depozitul aflat in spatele ei in tarile europene, prin export paralel, aceste medicamente. Practic, farmacia a dat comanda la Unifarm, dupa care a livrat aceste medicamente catre propriul depozit, care le-a scos din Romania prin activitatea de export paralel.

In ceea ce priveste medicamentul Alkeran, spitalele au comandat incepand cu octombrie 2012, doar 110 cutii, restul de 844 de cutii fiind livrate prin farmacii cu circuit deschis, din care 381 de cutii unei singure farmacii - Melisa Farm SRL.

In ceea ce priveste medicamentul Purinethol, 206 cutii au fost livrate spitalelor si din restul de 2919 cutiile eliberate prin farmacii cu circuit deschis, 2300 de cutii au fost livrate prin farmacia Melisa Farm SRL Ploiesti.

Leukeran- 220 de cutii au fost comandate si primite de catre spitale, iar din restul de 3972 de cutii, 2821 de cutii au fost livrate acestei farmacii – Melisa Farm.

“Abia in luna martie, am fost informati de catre ANMDM caaceasta farmacie, prin depozitul aflat in spatele sau, exporta medicamente oncologice la distribuitori din Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Letonia” a adaugat Eugen NICOLĂESCU.

Pentru a remedia aceasta situatie, conducerea Ministerului Sanatatii a decis, printr-un ordin de ministru suspendarea pana la sfarsitul anului a activitatilor de export paralel pentru medicamentele oncologice monitorizate, postate deja pe site-ul MS.

De asemenea, Ministerul Sanatatii va monitoriza, zilnic, consumul stocurilor de medicamente la nivelul spitalelor

Unifarm SA a demarat, imediat dupa primirea celor 800.000 de euro de la Guvern, proceduri de achizitie in regim de urgenta pentru achizitionarea acestor produse deficitare.

In plus, conform Contractului Cadru si a Hotararii de Guvern privind Programele Nationale de Sanatate, toate medicamentele care au pretul cel mai mic si pentru care pacientul nu plateste nimic, trebuie sa fie asigurate in procent de minim 50% din necesarul pietei de catre producator.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro