Aproape jumatate dintre PC-urile din Romania sunt vulnerabile la atacuri informatice - Kaspersky Lab

noiembrie 10, 2011

Expertii Kaspersky Lab avertizeaza ca aproape jumatate dintre utilizatorii romani nu isi actualizeaza programele instalate pe computer, desi folosesc software gratuit pentru care nu este necesara cumpararea unei licente. PC-urile utilizate de acestia devin astfel vulnerabile la atacuri informatice, care exploateaza brese de securitate in versiuni vechi de software.

47,4% dintre computerele personale din Romania sunt vulnerabile la atacuri informatice deoarece nu ruleaza cea mai recenta versiune de Winamp. Astfel, toate variantele media player-ului mai vechi de versiunea 5.621 permit unui potential atacator sa acceseze de la distanta computerul victimei.

„In general, punem cauza nivelului ridicat de vulnerabilitate a sistemelor din Romania pe umerii pirateriei – de cele mai multe ori, crack-urile pentru software-ul piratat nu functioneaza decat pentru anumite versiuni, determinandu-i astfel pe utilizatorii de software piratat sa renunte la functiile de autoupdate in aplicatii“, a spus stefan Tanase, Senior Regional Researcher, EEMEA, Global Research and Analysis Team.

„Totusi, daca ne uitam la TOP 3 vulnerabilitati prezente in spatiul cibernetic romanesc, acestea sunt prezente in pachete software gratuite, indicand ca motivul principal al nivelului ridicat de vulnerabilitate il reprezinta neglijenta utilizatorului individual, care nu intelege importanta update-urilor, mai ales a celor de securitate“, a incheiat Tanase.

Al doilea cel mai periculos software din Romania ale carui vulnerabilitati pot fi exploatate este Java. Pentru a proteja computerul, este indicata utilizarea celei mai noi versiuni, care poate fi descarcata gratuit de pe website-ul Java.
Adobe Flash Player este pe locul trei in clasament, cu un set de vulnerabilitati ce afecteaza versiunile mai vechi de 10.3.183.10 ale software-lui, permitand atacuri de tip cross-site scripting in browser sau chiar obtinerea controlului de la distanta asupra sistemului.

Alte pachete software gratuite asociate cu vulnerabilitati prezente in Top 20 sunt Adobe Shockwave Player si Adobe Reader, Apple QuickTime si Apple iTunes, Mozilla Firefox si Opera, Skype, BS Player sau TeamViewer. De asemenea, in lista de aplicatii care au nevoie de update-uri pe calculatoarele utilizatorilor romani mai pot fi gasite si pachete software comerciale, cum ar fi: DAEMON Tools, Microsoft Office, Winrar sau ACDSee. 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro