Apneea în somn: ce este și ce complicații pot apărea

iunie 9, 2022

Apneea in somn este o afecțiune în care respirația se întrerupe în mod repetat în timpul somnului. Când se întâmplă acest lucru, corpul se trezește pentru a relua respirația. Aceste întreruperi multiple ale somnului te împiedică să dormi bine, lăsându-te să te simți foarte obosit în timpul zilei.

Totuși, avand apnee in somn iti poate provoca mai mult decât să te facă somnoros. Atunci când este lăsată netratată, appnea poate contribui la boli de inimă, diabet și alte riscuri de sănătate pe termen lung. 

Apneea in somn apare atunci când căile respiratorii se blochează sau se infunda în timpul nopții. De fiecare dată când respirația. se reia, este posibil să lași să iasă un sforăit puternic care te trezește atât pe tine cât și pe partenerul cu care imparti patul, daca este cazul. 

Multe afecțiuni de sănătate sunt legate de apneea de somn, inclusiv obezitatea și hipertensiunea arterială. Aceste afecțiuni, împreună cu lipsa somnului, pot dăuna multor sisteme diferite din corpul dumneavoastră, complicatii pe care vi le prezentam mai departe. 

Sistemul respirator

Prin privarea organismului de oxigen în timp ce dormim, apneea de somn poate agrava simptomele astmului și ale bolilor pulmonare obstructive cronice. S-ar putea să te simii cu respirația întretăiată sau să ai mai multe dificultăți în a face exerciții fizice decât de obicei.

Sistemul endocrin

Persoanele cu apnee în somn sunt mai predispuse să dezvolte rezistență la insulină, o afecțiune în care celulele nu răspund la fel de bine la hormonul insulină. Atunci când celulele nu absorb insulina așa cum ar trebui, nivelul de zahăr din sânge crește și se poate dezvolta diabet de tip 2.

Apneea în somn a fost, de asemenea, asociată cu sindromul metabolic, un grup de factori de risc de boli de inimă care includ tensiune arterială ridicată, niveluri ridicate de colesterol LDL, niveluri ridicate de zahăr din sânge și o circumferință a taliei mai mare decât în mod normal.

Sistemul digestiv

Dacă suferiți de apnee în somn, aveți mai multe șanse de a avea boli de ficat, cicatrici hepatice și niveluri mai mari decât cele normale ale enzimelor hepatice.

Apneea poate agrava, de asemenea, arsurile la stomac și alte simptome ale bolii de reflux gastroesofagian, care pot întrerupe și mai mult somnul.

Sistemul circulator și cardiovascular

Apneea în somn a fost legată de obezitate și de tensiunea arterială ridicată, care sporesc presiunea asupra inimii. Dacă ai apnee, este mai probabil să ai un ritm cardiac anormal, cum ar fi fibrilația atrială, ceea ce ar putea crește riscul de accident vascular cerebral. Insuficiența cardiacă este, de asemenea, mai frecventă la persoanele cu apnee în somn.

Sistemul nervos

Un tip de apnee în somn, numită apnee centrală în somn, este cauzată de o întrerupere a semnalelor creierului care vă permit să respirați. Acest tip de apnee în somn poate provoca, de asemenea, simptome neurologice, cum ar fi amorțeala și furnicăturile.

Sistemul reproducător

Apneea în somn vă poate reduce libidoul. La bărbați, ar putea contribui la disfuncția erectilă și poate afecta capacitatea de a avea copii.

Alte simptome comune ale apneei în somn includ:

  • Gură uscată sau durere în gât dimineața
  • Dureri de cap 
  • Deficit de atenție
  • Iritabilitate

Apneea in somn iti poate perturba somnul de noapte și te poate expune riscului de a suferi de mai multe boli grave, dar există modalități de a o controla si de a imbunatatii calitatea somnului, cum ar fi folosirea unui purificator si umidificator al aerului sau  pernele ergonomice din spumă, care sunt ideale în acest sens, ajutând la păstrarea unei poziție corecte în somn. 

Tratamentele, cum ar fi presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) și aparatele orale, ajută la menținerea fluxului de oxigen în plămâni în timp ce dormiți. Pierderea în greutate poate, de asemenea, să îmbunătățească simptomele apneei de somn, reducând în același timp riscul de boli de inimă.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro