Aplicarea mecansimului de coplata

Secretarii de stat din Ministerul Sanatatii, dr Raed ARAFAT si dr. Adrian PANĂ au explicat inca o data astazi, modul de aplicare a mecanismului de coplata, in cadrul unei videoconferinte cu managerii unitatilor sanitare si reprezentantii autoritatilor sanitare locale.

Oficialii MS au dorit sa repete si sa clarifice informatiile pe care Ministerul Sanatatii le-a transmis cu privire la introducerea coplatii inca din luna ianuarie.

Astfel, mecanismul de coplata se va aplica o singura data, pe episod de internare continua, dupa ce Consiliul de Administratie al spitalului stabileste nivelul sumei ce trebuie achitata de pacient, intre un minim de 5 lei si un maxim de 10 lei.

De asemenea, a fost subliniat faptul ca, aceasta suma se va percepe o singura data la externarea pacientului.

Cei doi demnitari le-au reamintit reprezentantilor unitatilor sanitare actele normative care prevad categoriile de bolnavi exceptate de la coplata, Legea 95/2006, respectiv HG 117/2013.

Au fost repetate si informatiile privind tipul serviciilor pentru care nu se percepe coplata si anume, serviciile acordate in urgenta si cele din internarea de zi.

Coplata nu se va achita in cazul transferului pacientului dintr-o unitate sanitara in alta unitate sanitara, pentru acordare de tratament.

Data aplicarii mecanismului de coplata este 1 aprilie 2013, ca urmare coplata se va achita de pacientii care s-au internat dupa acesta data.

Coplata nu trebuie sa fie o conditionare la internare si se va percepe doar la externare, iar in cazul decesului pacientului nu se va aplica aceasta taxa.

Tot in cadrul videoconferintei, demnitarii MS au atras atentia managerilor unitatilor sanitare cu privire la noutatile din acest an, prevazute in contractul cadru.

În acest an au fost majorate tarifele pe caz ponderat pentru 54 unitati sanitare strategice care interneaza si trateaza peste 60% dintre pacienti. De asemenea, aceste unitati vor beneficia de finantarea a doua noi programe, cel de ATI si cel de Trauma.