Aon România: Analiza riscurilor în agricultură și strategii avansate pentru o gestiune eficientă, principalele teme ale conferinței Agri Risk Management

mai 7, 2024

Aon România, unul dintre liderii globali ai pieței brokerajului de asigurări, anunță organizarea evenimentului Agri Risk Management: Conferința Națională de Gestiune a Riscurilor Agricole, în parteneriat cu organizația CSR Nest. Evenimentul va avea loc pe data de 14 mai, la Crowne Plaza București şi îşi propune să identifice riscurile cu care se confruntă fermierii din România, oferind în același timp soluții inovatoare și eficiente pentru gestionarea acestora.
Printre speakerii evenimentului se numără Eugen Anicescu, CEO Aon România, Cerasela Tudor, expert senior al diviziei „Agriculture” din cadrul Aon, reprezentanți ai unor consultanți și asiguratori de top din agribusiness, precum AgXecutive, Agra Asigurări, Munich New și Descartes, în dialog cu reprezentanți ale celor mai importante asociații și cooperative de agricultori și fermieri.
În ultimii ani fermierii au avut de înfruntat multiple provocări, precum creșterea prețurilor la fertilizatori, carburanți, volatilitatea prețurilor de valorificare a recoltei, lipsa politicilor agricole, dificultățile în obținerea fondurilor necesare pentru investiții în echipamente și tehnologie, finanțarea, dar și fenomenele meteo extreme, care provoacă daune semnificative în agricultură. Seceta, grindina, inundațiile și furtunile afectează în fiecare an culturile producând daune majore și pun în pericol stabilitatea întregii industrii agricole. Secetele prelungite reduc randamentul și calitatea acestora, iar grindina este unul dintre fenomenele larg răspândite care afectează culturile și poate deteriora recoltele într-o singură furtună puternică. În plus, temperaturile extreme, fie că sunt foarte ridicate sau foarte scăzute, împiedică dezvoltarea plantelor și pot cauza pierderi de recolte. De asemenea, inundațiile pot distruge culturile și infrastructura agricolă.
„În contextul agricol actual, gestionarea riscurilor devine o veritabilă provocare pentru fermieri. Nevoia de soluții inovatoare și eficiente este mai stringentă ca niciodată. În dialog cu principalii stakeholderi, ne propunem să identificăm aceste riscuri și să dezvoltăm soluții adaptate, menite să sprijine reziliența și stabilitatea sectorului agricol românesc", afirmă Eugen Anicescu, CEO Aon România.
Evenimentul „Aon Agri Risk Management” va oferi două sesiuni interactive cu experți care vor explora o varietate de teme importante pentru sectorul agricol. În cadrul primului panel, denumit „Riscurile în fermă – identificare și impact”, participanții vor fi antrenați într-un exercițiu interactiv de identificare SMART a riscurilor, urmărind să creeze împreună harta acestora în funcție de probabilitate și impact, prezentată sub formă de heatmap. Această abordare interactivă și practică le va oferi participanților instrumente și strategii pentru gestionarea eficientă a riscurilor în sectorul agricol.
Cel de-al doilea panel, denumit „Riscurile în fermă – soluții de limitare a impactului” va expune informații utile despre cele mai potrivite soluții pentru prevenirea riscurilor cu care se confruntă fermierii, strategii eficiente pentru mitigarea volatilității prețurilor în agricultură, soluții potențiale de limitare a impactului financiar prin externalizarea riscurilor în ferme, constituirea rezilienței financiare în agricultură prin asigurarea riscurilor, punând accent pe beneficiile oferite de asigurările clasice și soluțiile parametrice.
„Gestionarea riscurilor în agricultură reprezintă o necesitate absolută, având în vedere expunerea semnificativă la riscurile climatice, care sunt imprevizibile și pot avea consecințe severe pe termen lung. Soluțiile pe termen scurt includ externalizarea prin asigurare pentru riscurile cu cea mai mare probabilitate, adaptarea tehnologiilor la condițiile climatice actuale, dar și profesionalizarea managementului în ferme pentru a asigura adoptarea consecventă a strategiilor pe termen mediu și lung”, subliniază Cerasela Tudor, Consultant Senior Asigurări Agricole Aon.
În încheierea evenimentului vor fi prezentate de studii de caz și informații relevante, într-un dialog cu reprezentanții Aon România, AgXecutive, Agra Asigurări, Munich New și Descartes.
Potrivit Eurostat, Biroul Oficial de Statistică al Uniunii Europene, 90% din suprafața arabilă în uz din România este dedicată cultivării plantelor, în special a cerealelor și oleaginoaselor. De asemenea, în țara noastră se află aproape o treime din totalul fermelor din UE (31,8%) dar și cel mai mare procent de lucrători agricoli (20,9%). Alături de Grecia, România are cea mai mare pondere de ferme de familie (ferme gestionate și operate de membrii aceleași familii), respectiv 99%, un procentaj comparabil cu media europeană de 94,9%.


Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro