Antreprenoriat Social: provocarea unei mari idei pentru a deveni de succes. Importanta formarii in intreprinderi sociale

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, in calitate de partener, organizeaza cea de-a doua Conferinta Interregionala in cadrul proiectului MESSE ” Mecanism pentru intarirea sinergiei si sustenabilitatii in randul intreprinderilor”, finantat prin Programul INTERREG IVC 2007-2013 (http://www.interreg4c.net/).
Axa prioritara: Inovare si economia cunoasterii

Domeniul de interventie: Antreprenoriat si IMM-uri

Proiectul va fi implementat in perioada 1 Ianuarie 2012 -31 Decembrie 2014, bugetul proiectului este 1.592.235,33 €, din care bugetul MMFPSPV este de 83.932,42 €, reprezentand 71.342,55 € (85%) finantare FEDR si 12.589,87 € (15%) co-finantare nationala.

Obiectivul principal este promovarea si imbunatatirea eficientei dezvoltarii politicilor regionale pentru cresterea economica si calitativa a antreprenoriatului social in Europa.

Conferinta Interregionala se va desfasura in data de 20 martie 2013, intre orele 09:00 – 15:30, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Balcescu si se axeaza pe metode de formare pentru antreprenorii sociali in cadrul intreprinderilor sociale. Evenimentul ofera posibilitatea de a cunoaste experiente internationale din intreaga Uniune Europeana.

Este posibil sa se defineasca cu usurinta antreprenoriatul social ca practica de a raspunde la esecurile pietei cu actiuni inovatoare si sustenabile financiar care vizeaza rezolvarea problemelor sociale?

Un antreprenor social este, prin urmare, un tip de antreprenor care utilizeaza inovarea pentru a imbunatati societatea prin solutii de piata. Cu alte cuvinte, antreprenorul social exploateaza abilitatile si creativitatea pentru a rezolva o problema sociala urgenta, cu scopul de a avea un impact social pozitiv.

In acest context Klaus Swchab prin „Fundatia Schwab pentru Antreprenoriat Social” sustine ca "antreprenorii sociali stimuleaza inovarea si transformarea sociala in diverse domenii, inclusiv in educatie, sanatate, mediu si dezvoltare de afaceri. Obiectivele antreprenorilor sociali sunt reducerea saraciei prin practici antreprenoriale indraznete , metode de afaceri curajoase si inovative ce urmaresc depasirea practicticilor traditionale. Ca si majoritatea antreprenorilor clasici, cei din zona Economiei Sociale construiesc companii puternice si durabile, sub forma organizatiilor non-profit."

Ar trebui sa fie recunoscut faptul ca inovatia este o afacere complexa, astfel incat in productia de bunuri si servicii se concentreaza in principal pe \"social\", astfel devine esential si indispensabil sa protejam leadershipul care combina expertiza tehnica si capacitatea tehnologica de intuitie, creativitate, empatie,viziune si capacitatea de a impartasi.

Prin urmare leadershipul intreprinderilor sociale este rezultatul unui proces de formare continua, pentru a proteja si legitima aceste calitati personale care fac antreprenorii sociali manageri deplini, ce combina creativitatea, pionieratul si determinarea de a pune in aplicare idei noi si inovatoare pentru o schimbare sociala.

Conferinta Interregionala va avea loc in data de 20 martie 2013 la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Balcescu si se axeaza pe metode de formare pentru antreprenorii sociali in cadrul intreprinderilor sociale. Evenimentul ofera posibilitatea de a cunoaste experiente internationale din intreaga Uniune Europeana.

Pentru detalii suplimentare va rugam sa accesati site-ul proiectului MESSE www.messe-project.eu/.