ANRCTI organizeaza o noua sesiune de examinare pentru obtinerea certificatului de radioamator

septembrie 17, 2008

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, prin directiile sale teritoriale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, organizeaza, in perioada 23 septembrie - 25 octombrie 2008, sesiunea ordinara de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si operator radiocomunicatii in serviciul mobil terestru.

Aceste certificate se elibereaza de catre ANRCTI in urma unui examen, organizat in doua sesiuni, in lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an, de catre directiile teritoriale ale ANRCTI. Urmatoarele examene vor avea loc pe 9 si 25 octombrie (Cluj), 23-24 septembrie si 14 octombrie (Timisoara), 6 si 18 octombrie (Iasi) si 8-9 si 15-16 octombrie (Bucuresti). Mai multe informatii referitoare la aceste examene puteti gasi aici, pe pagina de internet a ANRCTI.
Pentru a participa la examen, candidatii trebuie sa cunoasca reglementarile interne si internationale in materie, cum ar fi Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania si partile relevante din Regulamentul Radiocomunicatiilor al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), notiuni de electronica si radiotehnica, norme tehnice privind securitatea muncii, precum si procedurile de operare a statiilor de radiocomunicatii. In cadrul examinarii, candidatii sustin si o proba practica pentru a demonstra cunoasterea regulilor de trafic de radiocomunicatii. Pentru a obtine certificatul, candidatul trebuie sa obtina baremul precizat in Regulament pentru fiecare proba.
Conform Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, comunicarea prin statiile de radioamatori, atat cele terestre, cat si cele cu transmisie prin satelit, devine foarte utila in caz de calamitati naturale si dezastre. Au existat cazuri si in Romania cand, in perioada inundatiilor, in lipsa oricaror alte mijloace de comunicatie, legatura a fost mentinuta cu ajutorul radioamatorilor, prin intermediul statiilor repetoare.
In Romania exista in jur de 5000 de radioamatori, cu varste cuprinse intre 6 si 90 de ani. In cursul acestui an, membrii Federatiei Romane de Radioamatorism au participat la mai multe competitii internationale - Campionatele Europene de Radioamatorism organizate in Italia de catre Uniunea Internationala de Radioamatorism, unde echipa Romaniei a obtinut 16 medalii, dintre care 2 de aur. De asemenea, la Campionatele Balcanice de Radiogoniometrie de amatori, organizate in Serbia, romanii au obtinut 8 medalii, dintre care 2 de aur. In lume exista aproximativ 3 milioane de persoane care practica acest sport-hobby.

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei este institutia independenta care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si vegheaza la respectarea acestora. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANRCTI vizitati www.anrcti.ro.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro