ANRCTI a aplicat prima amenda pentru transmiterea de comunicari comerciale nesolicitate, in urma unei investigatii care a demonstrat faptul ca cei in cauza nu detineau acordul prealabil al destinatarului pentru transmiterea de astfel de comunicari. Investigatia a fost demarata ca urmare a unei plangeri inregistrate la ANRCTI la sfarsitul anului 2007, prima de acest fel primita de Autoritate dupa preluarea atributiilor in cest domeniu.
Plangerea semnala faptul ca, incepand cu luna septembrie 2007, au fost primite pe adresele de posta electronica ale reclamantului mai multe comunicari comerciale nesolicitate ce promovau un newsletter si imaginea unei societati comerciale. In urma investigatiilor intreprinse de personalul de control al ANRCTI a fost identificata societatea comerciala care efectua aceste comunicari comerciale nesolicitate (fara a avea in prealabil consimtamantul expres al petentului). Este vorba despre societatea comerciala Urban si Asociatii. Societatea comerciala a fost sanctionata contraventional cu suma de 1000 de lei.
In primele doua luni ale anului 2008, ANRCTI a primit un numar de aproximativ 50 de plangeri avand ca subiect primirea de comunicari comerciale nesolicitate, plangeri care se afla in acest moment, de asemenea, in investigatie. Trebuie mentionat faptul ca unele dintre acestea au aceeasi parati, caz in care sanctiunile vor fi aplicate in mod corespunzator.
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a dobandit atributii specifice in domeniul tehnologiei informatiei, inclusiv in ceea ce priveste aplicarea dispozitiilor Legii nr.365/2002, prin art.3 alin.(3) pct.2 din Regulamentul de organizare si functionare a Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr.415/2007, dispozitii potrivit carora ANRCTI "supravegheaza si controleaza respectarea prevederilor legale din domeniul comertului electronic, exercitate in calitate de autoritate de reglementare, in conformitate cu prevederile Legii nr.365/2002 privind comertul electronic, republicata".
Pentru ca ANRCTI sa poata analiza si solutiona o plangere privind primirea de comunicari comerciale nesolicitate, este necesar ca sesizarea sa contina textul comunicarii comerciale primite si mesajul sursa sau header-ul e-mail-ului (mesajul electronic respectiv se poate retransmite folosind functia "Forward as Attachment"), precum si datele de identificare ale petentului (inclusiv un numar de telefon si o adresa de posta electronica). Plangerile pot fi transmise in format electronic la adresa de posta electronica [email protected] sau pot fi transmise/depuse la registratura sediului central ANRCTI, situata in Bucuresti, Bd. Libertatii nr.14, sector 5.
Mai multe detalii despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o comunicare comerciala pentru a fi in conformitate cu prevederile legale, puteti gasi aici: www.anrc.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro