ANRC anunta reguli mai simple pentru intrarea pe piata a furnizorilor de comunicatii

septembrie 22, 2006

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), Dan Cristian Georgescu, şi vicepreşedintele ANRC, Alexandrina Hîrţan, au anunţat la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă, că furnizorii de comunicaţii electronice şi servicii poştale vor avea în curând reguli şi mai simple la intrarea pe piaţă. Parte a „Caravanei ANRC”, întâlnirea conducerii ANRC cu mass-media locală a fost precedată de o întâlnire cu peste 70 de reprezentanţi ai industriei din zona de nord-vest a ţării.

Dacă până în prezent un furnizor de comunicaţii electronice trebuia să aştepte 7 zile pentru a se autoriza, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul comunicaţiilor electronice şi al serviciilor poştale orice persoană sau companie se va putea lansa pe piaţă imediat după transmiterea notificării către ANRC. Aceeaşi procedură se va aplica şi pentru furnizorii de servicii poştale. Actul normativ a fost adoptat de Guvern în data de 13 septembrie 2006 şi urmează să fie publicat în cursul acestei luni.

Piaţa serviciilor poştale se va deschide şi pentru persoanele fizice. Acestea vor putea deveni furnizori de servicii poştale şi vor beneficia de aceleaşi drepturi ca şi companiile care operează deja în acest sector. Noile reglementări vor scurta timpii de răspuns pentru activităţile de autorizare asigurând pieţei româneşti flexibilitatea şi capacitatea de a răspunde rapid mediului de afaceri european. Pentru simplificarea regimului de autorizare, licenţele individuale în domeniul serviciilor poştale vor fi eliminate, astfel încât toate serviciile poştale (incluse sau nu în sfera serviciului universal) vor putea fi furnizate pe baza unui regim unic de autorizare.

Modul de stabilire a tarifului de monitorizare anual datorat ANRC de furnizorii de comunicaţii electronice şi servicii poştale se va modifica pentru a asigura o execuţie bugetară uniformă de-a lungul unui an. De asemenea, pentru a nu afecta dezvoltarea micilor companii, Autoritatea va avea posibilitatea de a exonera de la plata tarifului de monitorizare furnizorii cu o cifră de afaceri sub un anumit plafon, care va fi stabilit anual. Pentru o mai justă determinare a tarifului datorat de persoanele care nu au calitatea de furnizor pe parcursul unui întreg an calendaristic, s-a introdus posibilitatea determinării tarifului de monitorizare în raport cu perioada în care persoanele respective au avut calitatea de furnizor. Furnizorii au în continuare posibilitatea de a opta ca tariful de monitorizare să fie determinat în funcţie de veniturile realizate din activitatea de comunicaţii electronice sau servicii poştale.

În cadrul aceluiaşi eveniment, la care au participat peste 70 de reprezentanţi ai industriei de profil din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş, Satu Mare şi Sălaj, preşedintele ANRC a prezentat şi evoluţia principalilor indicatori ai pieţei de comunicaţii electronice la nivelul regiunii de nord-vest a ţării. În cele 9 judeţe din nord-vestul ţării sunt autorizate 409 companii care au primit dreptul de a intra pe piaţă în calitate de furnizori de servicii sau reţele de comunicaţii electronice, reprezentând 16,12% din numărul total de furnizori autorizaţi la nivel naţional.

În judeţul Alba sunt activi 3 operatori alternativi de telefonie fixă care instalează posturi telefonice. În regiunea de nord-vest sunt activi 256 de furnizori de Internet dintre care 139 oferă servicii de acces în bandă largă. Aceştia au raportat un număr total de aproximativ 89.000 de conexiuni.

În aceeaşi regiune există 155 de furnizori activi de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin CATV, raportând un număr de aproximativ 552.000 de abonaţi. Cei mai mulţi furnizori de CATV se înregistrează în judeţul Maramureş (28 de furnizori), care este urmat de Alba (22 de furnizori activi) şi Sălaj (21 de furnizori).

Caravana ANRC dă prilejul Autorităţii să discute cu reprezentanţii industriei locale şi să ii informeze cu privire la modalităţile concrete prin care ANRC poate sprijini dezvoltarea lor pe piaţa românească de comunicaţii. (ANRC)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro