Ministrul Educației, Monica Anisie, spune că profesorii ar trebui să le explice elevilor și la ce pericol îi expun pe ceilalți dacă nu poartă masca de protecție și că se supun riscului de a se alege cu nota scăzută la purtare dacă refuză să poarte mască. Ea amintește că există un statut al elevilor, care stabilește ce obligații au și un regulament cu măsuri adecvare perioadei de pandemie.
„Dacă un copil nu respectă regulile, trebuie să îi explice profesorul că este important să se gândească la pericolul pe care îl realizează față de cei din jurul lui, având în vedere faptul că există posibilitatea să aibă virusul respectiv. Există în regulamentul pentru organizarea și funcționarea unității de învățământ prevederi cu privire la sancționarea elevilor, de asemenea, în statutul elevului sunt prevăzute. Dacă vă uitați la noul regulament sunt prevederi și pentru această perioadă. Noi am dat ordin de ministru, cu un nou regulament de organizare și funcționare a unității de învățământ (...). Nu există acum să spunem niște sancțiuni care să vină în defavoarea elevului. În primul și primul rând, noi trebuie să îi spunem elevului că riscă să i se scadă nota la purtare. Știm că având un comportament neadecvat în spațiul școlii, din punctul ăsta de vedere, nerespectând măsurile, riscă să i se scadă nota la purtare", a spus vineri ministrul Monica Anisie, citată de Digi 24.
De trei zile, România depășește numărul de 2.000 de infectări pe zi și pentru prima oară de la începerea școlii autoritățile vorbesc de numărul de infectări în rândul copiilor, 771 fiind infectați numai în ultima săptămână, după cum a anunțat joi seara ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
El a spus că 276 sunt din grupa de vârstă 0-9 ani și 495 cu vârsta între 10 şi 19 ani. Tătaru a spus că vinovate de creșterea numărului de cazuri în rândul copiilor nu sunt nici procesul electoral, nici ziua votului și nici prezența în sine a elevilor la școală ci nerespectarea regulilor sanitare pe drumul spre școală, la preluarea lor spre casă, în parcuri și în transportul în comun. El a revenit cu precizări, spunând că strict legat de activitatea școlară au fost confirmate doar 158 de cazuri de copii și 73 de cadre didactice. Tătaru a mai spus că, de la începutul pandemiei, au fost infectați în jur de 3.200 de copii cu vârste între 0 și 9 ani și 5200 de copii între 10 și 19 ani.
Nu același lucru l-a spus și reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila, care crede că numărul mare de cazuri de coronavirus înregistrat în ultimele zile e cauzat de redeschiderea şcolilor. El spune că în mediul şcolar respectarea măsurilor de distanţare fizică este mai greu de realizat și invocă situația de la nivelul întregii Uniuni Europene, unde redeschiderea şcolilor a dus la creşterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Întrebat explicit dacă recordul de îmbolnăviri înregistrat miercuri este cauzat de redeschiderea şcolilor, Rafila a confirmat.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, la data de 1 octombrie, la nivelul întregii țări unitățile de învățământ funcționează după cum urmează: 12.704 unități de învățământ sunt încadrate în scenariul 1 (cursurile se țin în instituții, față în față), 4.608 se încadrează în scenariul 2, ( jumătate de clasă online, jumătate la școală, prin rotație de una-două săptămâni, cu excepția elevilor claselor VIII și XII care merg la ore) și 344 de unități de învățământ sunt în scenariul 3, adică toate cursurile se țin online.
Vineri a fost a treia zi în care România a înregistrat peste 2.000 de cazuri de coronavirus.
În urmă cu două zile, premierul Ludovic Orban a spus că principalele surse ale creșterii numărului de cazuri de coronavirus au fost evenimentele, din categoria nunți, botezuri și alte evenimente de acest gen, la care nu s-au respectat regulile sanitare, și transportul în comun.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro