Angajatii Uzinelor Sodice Govora din Ramnicu Valcea intra in greva foamei

Ministrul delegat pentru dialog social, doamna Adriana Doina Pana, va pune la dispozitie un scurt istoric de la Uzinele Sodice Govora, unde angajatii protesteaza prin greva foamei de trei zile. În urma discutiilor purtate de doamna ministru Doina Pana cu prefectul de Valcea, domnul Mircea Alexandru Nadolu, va prezentam urmatoarele date:

Din anul 2007, odata cu privatizarea Uzinelor Sodice Govora, in Contractul Colectiv de Munca era prevazut ca 16% din veniturile din exploatare ale uzinei sa fie alocate salariatilor. Anual, a existat o crestere salariala, dar pana in limita de 10-11%.

In acest an, in negocierile pentru noul Contract Colectiv de Munca, patronatul a cerut eliminarea procentului de 16% si diminuarea numarului de zile de concediu, de la 30 la 26. În consecinta, cresterea salariala ar urma sa fie de 3000 de lei pe an, cu achitarea sumei intr-o singura transa.

In paralel, sindicatul a actionat in instanta patronatul pentru recuperarea, in decursul a 3 ani, a diferentei salariale pana la 16%, conform Contractului Colectiv de Munca anterior.

Patronatul a fost de acord cu incheierea noului Contract Colectiv de Munca, cu cele doua conditii prezentate mai sus, solicitand totodata si retragerea actiunii depuse in instanta.

Mentionam, de asemenea, ca salariul minim brut la ora actuala este de 1800 de lei plus primele de Pasti, Craciun si Ziua Sodistului.

La momentul actual, domnul prefect de Valcea asista la negocierile dintre reprezentantii sindicatului si cei ai patronatului.