Andreea Paul (Vass): Nu cred ca se va ajunge la un al doilea imprumut de la FMI

aprilie 2, 2010

 Nu cred ca se va ajunge la un al doilea imprumut, intrucat probabilitatea de materializare a acestui scenariu de risc este redusa. Eforturile Guvernului Boc de rationalizare si economisire a cheltuielilor publice sunt uriase si ferme. O discutie serioasa referitoare la posibilitatea contractarii unui nou imprumut nu poate avea loc mai devreme de inceputul anului 2011. "Ultima transa pe care o avem de luat de la FMI este chiar in martie 2011. Asadar, o discutie in acest sens mi se pare usor prematura. Mai mult decat atat, inainte de a dezbate oportunitatea unui nou imprumut trebuie sa eliminam toate caile strategice de imbunatatire a absorbtiei fondurilor externe nerambursabile, de imbunatatire a colectarii veniturilor publice prin eliminarea fisurilor din Codul Fiscal, respectiv trebuie sa diminuam semnificativ evaziunea fiscala", mentioneaza Andreea Paul (Vass).

"Continutul principal al angajamentelor asociate imprumutului de la FMI este, de altfel, cel prezentat inca din campania electorala in Programul de Guvernare al PDL. Aportul major al FMI sta in prezent in cel putin trei efecte directe de care a beneficiat Romania in ultimii doi ani: dimensionarea mai corecta a indicatorilor macroeconomici si o performanta mai mare in monitorizarea lor; credibilitate mai mare a programului asumat de catre Guvernul Boc pe o piata internationala tulbure; mobilizarea altor actori internationali care au venit cu un raspuns rapid la necesitatile noastre de finantare in conditii favorabile. Se stie ca nimeni nu finanteaza ieftin o tara cu dezechilibre macroeconomice semnificative, asa cum era Romania, in plina criza economica globala", a declarat Andreea Paul.

"Sunt sigur ca Romania se afla pe calea cea buna spre stabilitate fiscala si crestere sustinuta", a precizat seful FMI, Dominique Strauss-Kahn. Romania a evitat o recesiune mai grava si, in prezent, elaboreaza reforme care o vor situa intr-o pozitie mai puternica, a adaugat seful FMI. Politicile incluse in programul sustinut de FMI sunt necesare pentru a aborda provocarile economice ale tarii. Reducerea deficitului fiscal si a inflatiei - bazele programului sustinut de FMI - sunt, de asemenea, ingredientele esentiale pentru calificarea Romaniei la integrarea in zona euro. Inflatia mai mica va sprijini o economie mai competitiva, mentinand costurile de productie la un nivel redus si va garanta valoarea salariilor in Romania.

Andreea Paul (Vass) este doctor in economie, lector universitar la Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Stiinte Economice, si consilier personal al Primului Ministru.

 

www.andreeapaul.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro