Andreea Paul: Guvernul USL dicteaza pretul gazului

PDL acuza cinismul si nerusinarea guvernului Ponta in distrugerea economiei, cu efecte directe asupra oamenilor, saracie programata si sigura.

Ponta nu poate mai mult. În fiecare zi se plagiaza pe el insusi ca o masinarie defecta. Fara pic de viziune economica, are doar telegenie in forma agravanta. Nu este de ras, este tragic: Ponta umbla prin televiziuni cu promisiunea vopsita.

Ce ne asteapta? Criza gazului. Cu implicatii penale. Romania este pe punctul de a pierde ireversibil industrii strategice din cauza facturilor necontrolate la energie.

Ponta, alaturi de ministrul fara idei si energie, delegat tocmai pentru energie, Constantin Nita, vrea deschiderea unui sediu Romgaz in Bucuresti si splitarea Transgazului si Romgazului din Medias in doua.

1. Un nou sediu Romgaz inseamna simplu: cheltuieli, chirii, angajarea de personal. Sa traducem: licitatii publice si angajari pentru propria mafie infometata. Despartirea birocratiei in doua inseamna: cheltuieli, chirii, noi angajari politicianiste.

2. Aceste miscari nu fac decat sa scumpeasca gazul. Înca o scumpire esentiala ce se reflecta in toate produsele principale si care se adauga la recentele cresteri de preturi.

În timp ce in Ungaria sau Bulgaria preturile scad, sub guvernarea USL factura la gaze s-a scumpit cu 5% in casele oamenilor si cu peste 21% la consumatorii industriali.

Asaltul la baioneta al USL nu se incheie aici: vom avea gaze mai scumpe cu inca 5% la 1 iulie, la care se adauga alte 3% la 1 octombrie in acest an in casele noastre.

In cazul firmelor, preturile la gaz vor creste mai repede: cu 8% de la 1 iulie si cu inca 2% de la 1 octombrie. Industria romaneasca este pusa la pamant. Consecintele sunt devastatoare. Trei giganti industriali – peste 25.000 angajati direct si 10% din exporturi – sunt in pericol, dar nici celor mai mici producatori nu le merge mai bine.
Interagro, cel mai mare consumator de gaze, anunta concedieri masive fara plata si in perspectiva apropiata inchiderea unitatilor de productie.
Arcelor Mittal, al doilea cel mai mare consumator de energie, trimite acum 600 de oameni acasa prin scheme voluntare de concediere si discuta despre sistarea completa a productiei in Romania.
Dacia, cel mai mare exportator roman, discuta despre relocarea sa in Maroc.

3. Anunturile Premierului si ale ministrului delegat pentru energie ca pregatesc un nou sediu ‘secundar’ pentru Romgaz in Bucuresti mai inseamna ceva: batalia mascata din interiorul USL pentru regionalizare. PSD incearca sa reduca importanta economica a Sibiului, concurentul direct al Brasovului pentru stabilirea capitalei.

Asadar: nu stiu sa conduca, asa ca dezbina!

4. Momentul ales si modul in care a fost gestionata problema mutarii sediului Transgaz si Romgaz de catre Guvern in ultimele zile, balbele si scandalul mediatic pentru un ciolanas, pun in pericol listarea celor 15 procente din Transgaz la bursa. Ori exista un interes pentru scaderea valorii acestei mari companii, ori din incompetenta crasa acesta va fi rezultatul. Vineri, intr-o singura zi, actiunile Transgaz au scazut cu 2,44%.

Ce conteaza poporul, banii nostri si locurile de munca? Noi platim nota de plata a acestor miscari fara discernamant ale guvernului mincinos, balbait, a acestei majoritati toxice.

Care este realitatea Romaniei lui Ponta? Taxe, saracie, economie sufocata si cheltuiala nesabuita a banului public.

Care este finalul acestui drum? Haos original romanesc in plina criza economica globala.

Ajunge, domnule Ponta, esti premierul Romaniei nu vedeta de televiziune.

In consecinta, PDL ii cere premierului Ponta demiterea ministrilor-faliment si insolventa: Nita, Vosganian, Chitoiu, Voinea. Daca frica nu-l lasa, Ponta raspunde personal. PDL va pune presiune in continuare pe guvern pentru salvarea economiei.

Andreea PAUL,
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe