Ancheta PNA – Trafic de infuenta

Procurorii Serviciului Anchete Speciale din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus, astăzi, faţă de DUŢĂ VASILE – avocat şi fost senator – înlocuirea obligativităţii de a nu părăsi ţara, luată în octombrie 2004, cu măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni de trafic de influenţă.

Din probele administrate în cauză s-a stabilit că, în cursul anului 2002, inculpatul a pretins şi primit, în mod repetat, bunuri şi importante sume de bani în valută, cu promisiunea că poate interveni pe lângă poliţişti şi magistraţi, în scopul soluţionării favorabile a unor dosare penale, sau îşi poate trafica influenţa asupra unor funcţionari publici pentru a obţine diverse aprobări.

Astfel, pe baza unor denunţuri formulate la Parchetul Naţional Anticorupţie şi a actelor de urmărire penală efectuate de procurori, a rezultat că DUŢĂ VASILE, în calitate de apărător ales al unui inculpat – condamnat la 15 ani închisoare pentru sustragere de produse petroliere – a primit de la acesta 5.600 USD cu promisiunea că poate interveni pe lângă unii magistraţi ai Curţii de Apel Ploieşti pentru schimbarea încadrării juridice şi reducerea pedepsei stabilite de instanţa de fond.

Anchetatorii au reţinut, totodată, că inculpatul a pretins şi primit, de la un cetăţean german, un autoturism de lux în valoare de peste 40.000 euro, afirmând că, în calitate de parlamentar, îşi poate trafica influenţa pe lângă unii funcţionari publici din Ministerul Muncii pentru aprobarea unor contingente de muncitori care urmau să lucreze cu firme din Germania, în baza unui contract – cadru, intervenit între România şi Germania. De precizat că, urmare existenţei acestui document, angajarea forţei de muncă în străinătate se făcea numai cu aprobarea ministerului de resort. Din materialul probator, rezultă, de asemenea, că inculpatul a pretins şi primit, în acelaşi scop şi în aceleaşi condiţii, diverse bunuri materiale de la o persoană din Tecuci.

Măsura reţinerii, dispusă astăzi de anchetatori, faţă de DUŢĂ VASILE a fost luată ca urmare a faptului că inculpatul a încercat să zădărnicească aflarea adevărului şi să influenţeze unii martori din dosarul cauzei.(PNA)