Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) transmite ca "sustine si apreciaza masura aprobata de Guvern de solutionare echitabila a unui conflict artificial creat de ANAF printr-o confuzie de interpretare a unei reglementari care a pus multimea profesionistilor romani in postura incorecta de evazionisti fiscali, in conditiile in care acestia au fost platitori corecti de taxe si impozite".
Potrivit prim-vicepresedintelui Anca Vlad, CNPR intelege si sustine activitatea ANAF indreptata in directia reducerii evaziunii fiscale, solicitand un dialog mai activ si constructiv cu mediul de afaceri reprezentat de Patronate si Asociatiile Profesionale - creatorii de facto ai succesului economic romanesc.
Dezbaterea interactiva organizata de CNPR si desfasurata in data de 14 mai 2015, in care diferitele grupuri de profesionisti, alaturi de patronate, si-au exprimat parerile fata de reglementarile fiscale aplicate profesiilor liberale, a scos in evidenta preocuparea reprezentantilor diverselor profesii liberale fata de statutul lor, asa cum este el reglementat in viitorul Cod Fiscal.
"Opinia generala este ca, dincolo de regimul de impozitare care nu a fost inca negociat sau discutat cu cei in cauza, profesiilor liberale nu le sunt recunoscute statutul de independenta, responsabilitate si nevoia unor relatii de munca specifice acestora. In cadrul intalnirii au fost exprimate opinii ale arhitectilor, psihologilor, medicilor, avocatilor, expertilor contabili, ziaristilor si consultantilor fiscali", se arata intr-un comunicat al CNPR remis redactiei.
Potrivit acestuia, profesionistii solicita sa nu fie obligati sa incheie contracte de munca, deoarece legislatia romaneasca a muncii contine prevederi neconforme cu specificul profesiilor liberale.
CNPR arata ca a constatat parerea asociatiilor profesionale privind introducerea urmatoarei prevederi in noul Codul Fiscal: Art. 7. Punct 3 - activitatile care genereaza venituri din profesii libere, drepturile de autor si drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare precum si orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste majoritatea dintre urmatoarele criterii.
De asemenea CNPR transmite ca a luat act si de propunerea de plafonare la 3 salarii medii a nivelului taxelor si impozitelor. Participantii doresc sa deschida o poarta de dialog cu Ministerul Finantelor si membrii Comisiilor de Buget-Finante din Parlamentul Romaniei in scopul gasirii celor mai corecte formulari de text incluse in viitorul Cod Fiscal pe tema "dependentei si independentei".
Confederatia Nationala a Patronatului Roman mentioneaza ca este pregatita sa participe la dezbateri deschise, profesioniste, bazate pe argumente, astfel incat viitoarele reglementari fiscale sa fie cat mai usor de inteles si respectat de sutele de mii de microintreprinderi si reprezentanti ai profesiilor liberale, asigurand atat realizarea veniturilor bugetare, cat si un statut corect acestor categorii de contribuabili.
Surse stiri:
Anca Vlad articol pe Bursa
Anca Vlad, articole pe Capital
Anca Vlad in revista BusinessMagazin
» Preluat de pe LivePr.ro - Anca Vlad: quot;CNPR sustine amnistia fiscala si viitorul profesiilor liberale quot;
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro