Multe din guvernele din Europea de Est și Asia Centrală văd pandemia de coronavirus drept „un drum liber pentru a călca în picioare" drepturile omului, spune organizația Amnesty International, insistând că orice măsură strică de a oprit răspândirea virusului trebuie să fie „temporară, proporționată și în linie cu drepturile omului".
„În timp ce pandemia de coronavirus se dezvoltă în regiune, multe guverne pare mai interesate să stopeze dizidența decât să protejeze sănătate publică", spune Heather McGill, cercetător pe Asia Centrală la Amnesty International.
Autoritățile din Azerbaidjan, Rusia și alte țări din regiune „în mod uzual" apelează la măsuri restrictive pentru a pune sub tăcere vocile critice și „nesurprinzător" au răspuns epidemiei fără a ține cont de drepturile omului, avertizează organizația.
Amnesty International menționează cazuri din Kirghizstan sau Kazahstan în care autoritățile au impus carantina în blocuri prin sudarea ușilor de acces și astfel prin blocarea în interior a persoanelor.
În Ucraina, grupul arată că armata a închis singurul drum de acces dintr-o localitate și astfel a lăsat 150 de cetățeni „fără acces la lumea externă și fără posibilitatea de a obține mâncare, servicii medicale sau altă formă de asistență".
Iar în regiunea rusă Cecenia, clipuri video au arătat cum poliția lovește persoane pentru faptul că nu pot măști sanitare.
În Belarus, Tadjikistan și Turkmenistan, liderii politici au „minimalizat" seriozitatea pandemiei și promovat tratamente „cu eficacitate nedemonstrată", despre care Amnesty International arată că încalcă dreptul la sănătate al populației.
Privind libertatea de exprimare și accesul la informație, organizația spune că autoritățile din estul Europei și Asia Centrală „mult prea des" au apelat la puteri noi introduse prin starea de urgență pentru hărțui jurnaliști și alte persoane care au încercat să distribuie informații.
Guvernele din Azerbaidjan și Rusia „au pus sub acuzare utilizatori ai rețelelor sociale, jurnaliști și cadre medicale pentru că au expus nereguli în răspunsurile lor la criza de Covid-19''. Alte state precum Uzbekistan au introdus amenzi ridicate pentru diseminarea de „știri false".
„Cetățenii din Europa de Est și Asia Centrală merită mai mult în aceste vremuri dificile", spune McGiil. „Guvernele lor trebuie să aloce toate resursele disponibile a îndeplini dreptul la sănătate și pentru a pune drepturile omului în centrul răspunsului la virus".
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro