Ambulanțierii cer în stradă să primească stimulul de risc

iunie 10, 2020

Mai multe proteste ale ambulanțierilor din România au loc miercuri în țară. Angajații de pe ambulanțe au ieșit în stradă pentru „deciziilor incorecte” luate de autorități și cer să primească nediscriminatoriu stimulul de risc oferit personalului din prima linie a luptei cu pandemia de coronavirus.

„Scopul protestului este de a sensibiliza politicieni din România că existăm tot timpul, nu doar din 4 in 4 ani, și cerem atenția care ni se cuvine ca salvatori de vieți, pentru activitatea pe care o facem cu profesionalism și dedicare, sperând că prin această  formă de acțiuni post luptei aprige cu virusul COVID-19, vom fi priviți cu atenție și sensibilitate în rezolvarea favorabilă a doleanțelor noastre”, a transmis Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţa” din România într-un comunicat de presă.

Gheorghe Chiș, președintele FNSAR, a fost invitat în Parlament pentru a discuta cu președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, și cu alți reprezentanți despre cererile ambulanțierilor.

FNSAR anunță că protestul este dedicat în memoria celor doi ambulanțieri care au murit în urma infectării cu COVID-19, Cristian Stupiuc, în vârstă de 52 de ani, și Ioan Irimescu, în vârstă de 61 de ani, ambii angajați ai Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava.

Nemulțumirile ambulanțierilor:

Forma finală a proiectului PL-x nr. 257/2020 care a adus completări la OUG nr. 43/2020, trimis la promulgare, proiect la care am adus prin Blocul Național Sindical amendamente pe perioada procesului legislativ, nu au cuprins propunerile noastre, și NU au fost asumate și introduse în lege, deși era ultima speranțăa noastră că se va face dreptate în Camera Deputaților pentru personalul operativ de intervenție din serviciile de ambulanță care a desfășurat activitatea în teren în perioada stării de urgență și nu numai, în vederea acordării stimulentului de risc în lupta cu COVID-19, stimulent mult trâmbițat de actualul Guvern și Președintele României.
Propunerea de modificare a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate salarizarea asistenților medicali, și nu numai, când sporul pentru condiții deosebit de periculoase a fost diminuat și egalizat cu sporul personalului din unitățile spitalicești, propuneri înaintate la Comisia pentru muncă și protecție socială pe timpul derulării procesului legislativ al proiectului PL-x nr. 600/2019, NU au fost introduse din motive cunoscute, ceea ce a făcut să revenim cu altă inițiativă legislativă care a fost depusă la Comisia pentru sănătate și familie din Senatul României.
Proiectul de lege PL-x nr. 355/2015 privind STATUTUL personalului profesionist operativ de intervenție din serviciile de ambulanță județene și al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, este blocat din toamna anului 2016 la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, din motive necunoscute, deși am făcut solicitări de repunere pe dezbateri a acestui proiect președintelui și individual membrilor comisiei, oferind din partea noastră posibilitatea de a accepta unele modificări care se impun în proiect.
Propunerile de completare și modificare a Titlului IV din Legea nr. 95/2006, propuneri care se impun a fi aduse pentru buna organizare, dezvoltare și consolidare a Serviciilor Publice de Ambulanță, sunt în așteptare din 2017 la Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, din motive necunoscute.
Lipsa de răspuns la adresele depuse în Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și la unele comisii, este considerat de noi ca o indiferență față de personalul din aceste unități care desfășoară activitatea în condiții de teren și în regim de urgență contra cronometru pentru a salva vieți. 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro