Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, l-a criticat, vineri, pe președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, pentru lipsa de colaborare în combaterea traficului de persoane.
Diplomatul american a amintit că, după publicarea unui raport critic al Departamentului de stat privind implicarea în lupta împotriva traficului de persoane, a solicitat Parlamentului să înăsprească legislația, dar s-a lovit de refuzul lui Marcel Ciolacu, care a susținut că „legile românești curente sunt suficiente".
„Pe 26 iunie, am vorbit despre raportul privind traficul de persoane pe anul 2019 publicat în Statele Unite. Raportul arată că problema traficului de persoane în România a fost provocată de derapajele privind statul de drept în perioada guvernului precedent. Am cerut Parlamentului să acţioneze şi să adreseze această problemă. Este foarte dezamăgitor că liderul PSD Ciolacu a răspuns spunând că legile româneşti curente privind traficul de persoane şi statul de drept sunt suficiente. Nu sunt! Cer din nou Parlamentului României, aşa cum am făcut-o şi pe 26 iunie, să aprobe legile dure necesare pentru eliminarea traficului de persoane şi crimei organizate. O legislaţie consolidată care să îi priveze pe cei condamnaţi de profiturile dobândite prin acţiuni infracţionale este imediat necesară şi legi care să ducă la procese şi sentinţe rapide în urma plângerilor penale sunt imperativ necesare. Eforturile din momentul de faţă ale Guvernului Orban pentru întărirea statului de drept, pentru oprirea traficului de persoane şi oprirea crimei organizate sunt remarcabile”, a afirmat Adrian Zuckerman, într-o declaraţie de presă susținută vineri, alături de Marcel Vela, cu ocazia extrădării către SUA a doi infractori internaționali, citat de news.ro.
Cu această ocazie, ambasadorul american a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru lupta din România împotriva traficului de persoane.
„Suntem aici pentru îndeplinirea unei promisiuni pe care am făcut-o în urmă cu două luni. Am promis că Statele Unite vor folosi orice lege disponibilă şi resurse pentru a ajuta Guvernul român să pună capăt şi să descurajeze traficul de persoane. Am făcut această promisiune poporului român şi Guvernului României. Acum lăsaţi-mă să fac o altă promisiune. Acesta este doar începutul. După cum am spus, nu va exista niciun refugiu pentru cei care fac trafic de persoane. Sunteţi criminali, sunteţi laşi şi să vom urmări în România, în SUA, în afara graniţelor noastre şi oriunde v-aţi ascunde. Eu şi preşedintele Trump ne-am angajat să folosim orice instituţie şi mijloace disponibile pentru a combate traficul uman şi crima organizată. Îi mulţumesc ministrului de Interne Vela, ministrului de Justiţie Predoiu şi procurorului general Scutea pentru eforturile lor care au culminat în extrădarea de astăzi. V-aţi ţinut cu toţii promisiunile să combateţi traficul de persoane. V-aţi ţinut promisiunile faţă de poporului român”, a conchis Zuckerman.
Principalele concluzii ale raportului Departamentului de Stat din 26 iunie:
Guvernul continuă să facă eforturi insuficiente de protecție a populației în fața traficului de persoane, arată raportul Departamentului de stat. Funcționarii publici și ONG-urile au identificat 698 de victime în 2019 (518 trafic pentru sex; 138 trafic de muncă, inclusiv pentru a forța victimele să cerșească și să fure; și 42 de victime ale tentativei de trafic), o creștere de la 497 în 2018 și 662 în 2017.
Aceste statistici includ victime ale căror cazuri sunt în curs de desfășurare a investigațiile și anchete penale inițiate în anii precedenți. Dintre aceste victime, 327 erau minori.
Ca și în anii trecuți, mai puțin de jumătate dintre victimele identificate au primit asistență. În 2019, 49% (339) dintre victimele identificate au primit asistență de la instituții publice, parteneriate public-privat și ONG-uri, comparativ cu 48% în 2018 și 46% în 2017.
Autoritățile au utilizat mecanismul național de identificare și trimitere a victimelor naționale pentru a identifica și sesiza victimele.
Deși ANITP a elaborat un nou mecanism în 2018, cu sprijinul ONG-urilor, guvernul nu l-a implementat în perioada de raportare. Observatorii au raportat că autoritățile nu au identificat proactiv victimele, în special în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi persoanele obligate să se prostitueze.
De asemenea, au remarcat că autoritățile nu au identificat victimele în locuri cheie, cum ar fi centrele de plasament, iar identificarea a avut loc, de obicei, după începerea unei anchete penale. În consecință, ONG-urile au susținut că numărul real de victime este mai mare decât numărul raportat.
De asemenea, observatorii au raportat că autoritățile au amendat persoane implicate în prostituție, chiar dacă erau minori, fără a căuta sursa traficului.
Pe baza informațiilor colectate în timpul procesului de identificare, autoritățile au informat victimele cu privire la serviciile disponibile, după care victimele au decis serviciile pe care le preferă și au consimțit la procesul de sesizare. Autoritățile sesizate au identificat victime adulte la ANITP și victime minore ale serviciilor de protecție a copilului.
Raportul Departamentului de stat mai arată că Guvernul României nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului, dar depune eforturi semnificative în acest sens. Aceste eforturi includeau creșterea semnificativă a identificării mai multor victime ale traficului, participarea la de două ori mai multe investigații internaționale și desfășurarea mai multor campanii de sensibilizare.
Cu toate acestea, guvernul nu a demonstrat eforturi tot mai mari în comparație cu perioada de raportare anterioară. Autoritățile au anchetat, urmărit penal și condamnat mai puțini traficanți. O presupusă complicitate la infracțiunile de trafic a persistat fără pedeapsă, în special cu oficialii care exploatează minori în timp ce se aflau în grija unor adăposturi administrate de guvern sau centre de plasament.
Autoritățile nu au selectat în mod adecvat sursele de trafic și nu au identificat victimele în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, persoane implicate în prostituție sau copii în instituții guvernamentale.
Serviciile pentru victimele traficului de copii au rămas inadecvate. Mai mult decât atât, a lipsit suficientă finanțare guvernamentală pentru serviciile de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii, susceptibile la re-traumatizare și cu risc de re-trafic.
Prin urmare, România a rămas pe lista de veghe de nivel 2 pentru al doilea an consecutiv.
Solicitarea ambasadorului american, adresată în 26 iunie:
„Una dintre prioritățile SUA este să pledeze pentru statul de drept. Din păcate România rămâne pe lista de supraveghere, înseamnă că Guvernul nu și-a intensificat eforturile de combatere a traficului de persoane. Sub fostul guvern, eforturile au fost reduse. La scurt timp de la venirea mea în România m-am întâlnit cu reprezentanții Guvernului Orban. Am încredere în eforturile acestui guvern de eradicare a acestui fenomen.
M-am întâlnit regulat cu ministrul Justiției, de Interne și alte persoane. Au depus eforturi susținute pentru urmărirea penală în combaterea traficului, dar trebuie făcut mai mult", a afirmat ambasadorul american.
Diplomatul a insistat pentru toleranță zero în fața traficului de persoane și a manifestat dorința SUA de a ajuta în combaterea fenomenului.
„Bandele au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut. Astăzi ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane. SUA se angajează să ajute autoritățile. Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare! Nu va exista refugiu pentru traficanți. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat!
Mă adresez Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine”, a declarat Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman.
Replica lui Marcel Ciolacu, din 26 iunie:
„Parlamentul României este singurul legislativ din Europa care are un grup special dedicat combaterii traficului de persoane. Atenția deosebită acordată acestui subiect extrem de important a făcut ca România să aibă una dintre cele mai eficiente legislații în domeniul prevenirii și combaterii acestui flagel, dar și în ceea ce privește protecția sau asistența acordată victimelor. Acest lucru a fost recunoscut la toate reuniunile și dezbaterile pe acest subiect. Parlamentul și-a făcut treaba! Este un fapt”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
În schimb, liderul PSD afirmă că problema ar apărea în aplicarea eficientă a legislației.
„Într-adevăr, problemele apar în aplicarea eficientă a legislației. Deficiențele semnalate în spațiul public reprezintă probleme ale sistemului judiciar și de protecție socială. Nu am văzut la actualul guvern vreo urmă de interes legat de acest subiect. Mai mult, am constatat cu toții în acest an o explozie a violențelor și infracționalității, iar acest lucru demonstrează încă o dată că sunt total depășiți de situație. Parlamentul va rămâne la fel de receptiv la politicile în materia combaterii traficului de persoane. Guvernul trebuie să înțeleagă că interesul comun este să oferim o șansă tuturor celor care au căzut victime traficului de persoane. Și niciuna celor care fac trafic cu viețile altora”, a conchis președintele Camerei Deputaților.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro