Din lista celor 26 de noi ambasadori propuși de președintele Klaus Iohannis la jumătatea lunii septembrie, miercuri au fost audiați în parlament 8, ceilalți fiind deja audiați în cursul lunii octombrie, iar în noiembrie 12 dintre ei au fost numiți în funcție. Toți au primit astăzi aviz pozitiv.
Printre aceștia se numără câteva nume cunoscute: Dan Mihalache, fost consilier prezidențial și ambasador în Marea Britanie, retras de la post, este propus acum pentru Republica Cipru, Laura Daniela Popescu va merge în Marea Britanie, după ce a fost numărul doi în ambasadă în vremea lui Mihalache, Ciprian Istrate se duce în Federația Rusă, iar Bogdan Mănoiu în Canada.
Lista celor 26, care este posibil să se lărgească în perioada următoare și reprezintă o schimbare de anvergură. Dar nu una neapărat de substanță, așa cum a arătat Europa Liberă. În 1996 fostul președinte Emil Constantinescu a schimbat absolut toți ambasadorii, dar de atunci și până în prezent schimbările au fost punctuale.
Propunerile arată că președintele Iohannis preferă diplomații de carieră și mai puțin personalități din lumea culturală sau economică, așa cum s-a întâmplat în mandatul lui Traian Băsescu.
Mihalache cade în picioare. În Cipru
Numele cel mai controversat este cel al lui Dan Mihalache. Și-a început cariera politică la FSN, având o ascensiune rapidă de la consilier în guvernul Văcăroiu și până la cea de consilier, timp de patru ani, al lui Adrian Năstase. A renunțat la social-democrație și a virat spre liberalism în 2009, după ce nu a mai prins un loc pe listele parlamentare ale PSD.
La PNL a fost director de comunicare și strategie în campania lui Crin Antonescu, iar în 2010 devine consilierul acestuia. În perioada USL ( alianța dintre PNL și PSD) ajunge secretar general adjunct în Guvernul Ponta, de unde a fost dat afară după o declarație rămasă în anale : ”Parteneriatul strategic al României cu Statele Unite al Americii mă lasă rece".
A fost recuperat de președintele Iohannis, iar în 2014 face parte din echipa acestuia de campanie. După victoria la prezidențiale a fost răsplătit cu funcția de șef al cancelariei prezidentiale în pofida protestelor societății civile.
Câteva luni mai târziu, Mihalache este surprins dormind în timpul unei întâlniri oficiale pe care președintele o avea în Serbia. Unii dintre participanții la eveniment au relatat că Mihalache chiar sforăia copios, dar acesta a negat întâmplarea pe care a numit-o ”o manipulare ordinară”.
Controverse a generat și participare alături de Mihai Gâdea, realizator la Antena 3, televiziunea lui Dan Voiculescu, la o întrunire din Germania a sașilor plecați din România.
Nu trece prea mult timp și președintele îl numește ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, după care acesta dispare pentru un timp într-un con de umbră, deși comunitatea românească de Regat este una dintre cele mai consistente.
În 2017, în timpul atentatului de la Londra, absent din capitala Regatului Unit pentru a fi naș, ambasadorul Mihalache a șocat printr-o declarație oferită Gândul. info: "Eu nu pot să îmi planific nățiile în funcție de atentate. Mi-a stricat un pic seara, dar asta nu înseamnă că nu am lucrat cu colegii foarte strâns ca să vedem ce e de făcut. Asta e viața", a spus el.
A reapărut în atenția publică în 2019, când a susținut-o pe Rovana Plumb pentru postul de comisar european, ea fiind propunerea fostului premier Viorica Dăncilă. Revenit la primele afinități politice, Mihalache a intrat, probabil, în conflict chiar cu președintele Iohannis și cu PNL, care se opuneau numirii acesteia. Într-o declarație dată HotNews.ro, Dan Mihalache a spus că nu are rost ”să ne facem de râs” nesprijinind-o pe Rovana Plumb, propusă de președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, comisar pentru Transporturi.
”A fi comisar European nu e un concurs de competențe sau aptitudini. Competențele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar să aibă o viziune. E o chestiune de negociere politică care se poartă la nivelul statelor. De aceea aș recomanda tuturor partidelor să extragă această chestiune din disputa politică internă și să susțină comisarul desemnat din partea României. Nu are rost să ne facem de râs contestându-l pe cel care ne va reprezenta în Comisia Europeană", spunea Dan Mihalache pentru Hotnenews.
Ambasadorul aproape că cita din Viorica Dăncilă, ieșită cu un mesaj similar, dar care se bătea cap în cap cu acela transmis de președinte, cel care îl numise pe post. Mihalache a dat dovadă de lipsă de fler: Rovana Plumb a fost respinsă de Comisie, nu o dată, ci de două ori, României i s-a cerut să facă o altă nominalizare.
Probabil că președintele Iohannis nu a pus prea mult la suflet virajul ambasadorului său din moment ce l-a propus pentru Cipru.
Alte nominalizări
Bogdan Mănoiu propus pentru Canada
Cristian Istrate- Moscova
Daniela-Mariana Sezonov-Țane – New Delhi.
Dan Bălănescu – Jakarta
Brândușa Predescu – Sofia
Laura Daniela Popescu – Londra.
Răzvan Rotundu-Tbilisi
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro