Ambasada Franței în România în parteneriat cu asociația CRIES lansează apelul de proiecte Educație pentru schimbare: de la fast fashion la consum responsabil

decembrie 15, 2024

Ambasada Franței în România în parteneriat cu asociația CRIES lansează un apel de proiecte, ca parte evenimentului organizat de Ambasada Franței, „Speeding Up Slow-Fashion”, programat pentru aprilie 2025. Această inițiativă își propune să susțină proiecte axate pe educarea și creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor privind consumul responsabil, impactul asupra mediului al textilelor, problemele asociate cu fast fashion și explorarea alternativelor viabile.

Apelul se adresează organizațiilor neguvernamentale și cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar, interesate de implementarea unor proiecte educaționale în domeniul consumului responsabil. Aplicanții sunt încurajați să abordeze teme precum:
- Impactul asupra mediului și amprenta de carbon a textilelor;
- Atingerea obiectivului de zero deșeuri: Cum să reducem amprenta de mediu a textilelor
- Economia circulară în modă: colectarea, repararea, reutilizarea și revânzarea hainelor
- Adoptarea practicilor responsabile pentru a extinde durata de viață a hainelor
- Explorarea alternativelor la moda rapidă
- Dimensiunile sociale și etice ale modei sustenabile: comerț echitabil și drepturile muncitorilor
- Înțelegerea lanțului de aprovizionare din modă: urmărirea traseului hainelor de la producție la retail

Perioada de înscrieri este 13 decembrie 2024-20 ianuarie 2025. Aplicația va fi transmisă online, la adresa [email protected] .
În cadrul prezentului apel de proiecte vor fi acordate 3 premii în valoare totală de 3000 euro: premiul 1 (1500 euro), premiul 2 (1000 euro) și premiul 3 (500 euro). Toți participanții, care vor trece de etapa de pre-selecție, vor avea posibilitatea dezvoltării ideior de proiect prin intermediul unor întâlniri cu experți din România și Franța.
Mai multe informații despre apelul de proiecte Educație pentru schimbare: de la fast fashion la consum responsabil pot fi consultate la link-ul https://cries.ro/wp-content/uploads/2020/07/APEL-DE-PROIECTE_RET-2025.pdf

Persoană de contact, Vețan Mihaela Lavinia, telefon: 0741232602.

CONTEXT
Industria textilă reprezintă astăzi este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii.
„Producerea materialelor textile necesită un consum ridicat de apă, la care se adaugă terenurile pe care se cultivă bumbacul și restul fibrelor. Pentru a fabrica un singur tricou de bumbac, se estimează că sunt folosiți 2 700 de litri de apă dulce – necesarul de apă potabilă al unei persoane timp de 2,5 ani. Sectorul textil a fost a treia cea mai mare sursă de degradare a apei și de exploatare a terenurilor în 2020. Se estimează că industria modei generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial – mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc. (...) Între 2000 și 2015 producția de haine s-a dublat, iar durata medie de folosire a unei piese vestimentare a scăzut. Europenii consumă aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg de textile în fiecare an”, arată datele oficiale ale Parlamentului European.
Comisia Europeană a prezentat, în martie 2022, Strategia UE pentru textile sustenabile și circulare, care stabilește viziunea și acțiunile concrete pentru a asigura faptul că, până în 2030, produsele textile introduse pe piața UE au un ciclu de viață lung și sunt reciclabile, fabricate pe cât de mult posibil din fibre reciclate, fără substanțe periculoase și produse cu respectarea drepturilor sociale și a mediului.


Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro