Alunele sunt delicioase, hranitoare si sanatoase

decembrie 14, 2007

In ciuda impresiei lasate la prima vedere, aluna este o legurma din familia mazarii, lintei, nautului si a altor fasole. Aluna incepe sa se dezvolte ca o floare dar care datorita greutatii ajunge in pamant unde ajunge la maturitate.
Pe langa faptul ca este unul din alimentele favorite ale multora dintre noi, aluna are si un bogat potential nutritiv oferind o varietate de beneficii pentru sanatate.
Alunele sunt o sursa buna de grasimi monosaturate, acel tip de grasimi care sustin sanatatea inimii, grasimi specifice dietei mediteraneene. Studiile facute pe dietele bogate in alune au aratat ca aceasta leguma minuscula este un aliat pe cinste al inimii. In unul dintre aceste studii, subiectii care au avut o alimentatie bogata in alune, prezentau cu 21% mai putine sanse de a dezvolta boli cardiovasculare in comparatie cu cei care nu consumau acest aliment.
Tot sanatatea inimii o promoveaza si nutrientii care se gasesc in alune. Alunele sunt o sursa buna de vitamina E, niacina, folati, proteina si magneziu. In plus, contin un anume antioxidant (resveratrol) care se gaseste si in struguri si vinul rosu, care se crede ca este responsabil de paradoxul francez: faptul ca in Franta oamenii au o dieta bogata in grasimi dar cu toate astea, un risc scazut de boli cardiovasculare, comparativ cu SUA.
Alunele au un continut bogat de acid oleic, grasimea sanatoasa care se gaseste si in uleiul de masline. Multe studii arata ca aceste legume sunt foarte bogate in antioxidanti asa cum sunt si fructele. Ba mai mult, intrec in continutul de antioxidanti merele sau chiar morcovii.
Sursa: www.whfoods.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro