Alpinistul Alex Gavan a adus un nou succes pentru alpinismul romanesc - prima ascensiune pe varful Makalu ( 8.463 m)

august 5, 2008

Alex Gavan a adus in vara lui 2008 un nou succes pentru alpinismul romanesc - prima ascensiune pe varful Makalu ( 8.463 m). Expeditia s-a incheie pe 2 august, dupa aproape patru luni, cand Alex Gavan a revenit in tara.

La doar 26 de ani, alpinistul Alex Gavan a atins varfurile a trei optmiari in mai putin de doi ani. Ascensiunile au fost efectuate fara serpasi sau oxigen suplimentar

Pe 12 mai 2008, ora 14.00, ora Nepalului, alpinistul si fotograful roman Alex Gavan a reusit escalada muntelui Makalu, 8.463m, dupa o ascensiune de zece ore facuta de la bivuacul de la altuitudinea de 7.800m. Aflat la granita dintre Nepal si Tibet, Makalu, ("Marele Negru") cu o inaltime de 8.463m, este considerat unul dintre cei mai dificil de urcat munti. Expeditia a fost prima tentativa romaneasca de a atinge varful himalayan.

O performanta a fost si ascensiunea mult mai rapida decat a fost programata initial. Pentru escaladarea unui varf de 8.500 de metri perioada de aclimatizare este de aproximativ cinci saptamani. Alex Gavan a atins varful la exact douazeci de zile dupa ce a ajuns in Tabara de Baza la 4700m. In aceasta expeditie Alex Gavan a pornit cu Mihnea Radulescu, alpinist cu o
bogata experienta cistigata in Carpati, Caucaz si Alpi. Datorita unor probleme legate de aclimatizare, Mihnea a abandonat ascensiunea la 6.800m (Tabara Doi). Muntele a fost urcat prima data in 1955 de catre o echipa de alpinisti francezi, si doar 5 din primele 16 tentative de a-l escalada au avut succes. Makalu este singurul munte nepalez de peste 8.000m care inca
nu a putut fi escaladat pe timp de iarna.

Dupa expeditia in premiera pe Makalu, Alex isi propusese cea de-a doua tentativa pe Gasherbrum 2 (8.035m), dupa o perioada de refacere petrecuta la Kathmandu, dar vremea neprielnica nu i-a permis sa atinga varful. Este a doua intalnire pe care o are cu acest munte, pe care a incercat sa il urce si in 2007, fiind si atunci nevoit sa se retraga de la 6.900m, datorita riscului ridicat de avalansa.

Este a treia oara consecutiv cand Alex Gavan reuseste o ascensiune in Zona Mortii (zona la peste 7.500m, altitudine la peste care corpul uman nu se mai poate aclimatiza si incepe usor sa moara). In 2006, la 24 de ani, odata cu ascensiunea muntelui Cho Oyu (8.201m, al saselea gigant al lumii) Alex Gavan devenea cel mai tanar alpinist roman care a urcat un varf de peste 8000 de metri. La doar zece luni dupa aceasta, pe 30 iunie 2007, Alex Gavan a urcat in premiera romaneasca dificilul Gasherbrum 1 (8.068m), din Pakistan, reusind in acelasi timp sii prima ascensiune in stil alpin pe un varf de peste 8.000 de metri a unui roman.

In lume sunt 14 varfuri de peste 8.000m, variind intre 8.012m (Sisha Pangma) si 8.850m (Everest). Toate aceste varfuri de afla in Asia Centrala, in regiunile de granita dintre Nepal, India, Pakistan si China, in muntii Himalaya si Karakorum.

Mai multe informatii, fotografii, fisiere audio si video din expeditiile lui Alex pe site-ul proiectului Cloud Climbing (www.cloudclimbing.ro).

Proiectul a fost posibil cu sprijinul SIF Muntenia (Partener Principal), HP, Unilever, Intercapital Invest, Certinvest (Parteneri), Total Soft, Ludan Group, Trend Consult (Sponsori), Zitec (Partener IT) si se bucura de acoperirea media exclusiva oferita de Realitatea TV (Partener Media
Principal) si revista Men's Health, Cotidianul, Radio Guerilla.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro