Alimente de iarna care tin de cald

noiembrie 19, 2009

Odata cu racirea vremii chiar si poftele culinare ni se modifica. Zilele reci si întunecate ne starnesc dorinta pentru bauturi calde si alimente picante, nu la fel de atractive în lunile de vara.
Foarte posibil pentru ca asociem anumite alimente cu sosirea iernii. Dar sunt si anumite motive biologice pentru care ne îndreptam spre aceste alimente.
Pe masura ce temperatura scade, creste apetitul de mancare – foarte multe persoane observa ca sunt mai înfometati în lunile reci de iarna decat în alta perioada a anului. Organismul nostru solicita mai multe calorii în încercarea de a adauga un strat suplimentar care sa ne tina de cald si, în acelasi timp, depoziteaza cateva calorii pentru cazul în care nu am avea suficienta mancare în zilele foarte reci.
Spre deosebire de stramosii nostri, noi traim în locuinte cu sisteme de încalzire, iar mancarea este la îndemana, prin urmare e greu de crezut ca vom îngheta sau vom muri de foame.
Dar o viata activa si sanatoasa pe timpul iernii, ceea ce include si activitati în exterior, necesita o alimentatie corecta care sa furnizeze energia pentru aceste activitati si, mai ales, sa ne tina de cald.
De fiecare data cand mancam, temperatura corpului creste. Acest proces are loc indiferent de alimentele consumate, dar exista anumite alimente care stimuleaza crestere temperaturii mai mult decat altele. Produsele bogate în proteine, spre exemplu, sunt mai „calduroase” decat cele bogate în amidon sau grasimi. Deci, tocanitele bogate în proteine dupa care tanjim în timpul iernii ne pot tine de cald.
„De asemenea, alimentele picante ne pot încalzi din interior. Medicina traditionala chineza spune ca lichidele calde si ingredientele întepatoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt alimente de baza pentru anotimpul rece. Aceasta credinta veche a fost ulterior sustinuta stiintific prin studii care arata ca bauturile si alimentele calde ajuta la crestere temperaturii organismului, iar alimentele picante ajuta la circulatia sangelui”, spune Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education în cadrul Herbalife Ltd. si membru în Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA)..
Tindem sa consumam mai multe lichide atunci cand este cald, dar este la fel de important sa bem lichide si în timpul iernii. Din cauza aerului rece si uscat din perioada rece avem nevoie sa ne hidratam, asa ca ar fi bine sa consumam mai multe lichide, ceaiuri si supe calde.
Si pentru ca a venit vorba de supe, traditionala supa de pui nu numai ca pune la dispozitie fluidele necesare organismului, dar folosirea ei ca remediu în caz de raceala are si o baza stiintifica. Asa cum orice lichid cald ajuta la desfundarea nasului, s-a observat ca supa creste circulatia la nivelul mucoasei. Se pare ca aroma ingredientelor traditionale din supa, precum ceapa si ardeiul, ajunge în vapori si ajuta la defundarea cailor respiratorii.
Folositi, prin urmare, cat mai multe alimente bogate în proteine dar fara grasimi – precum carnea de peste sau pasare – în tocanite sau supe. Adauga si putine condimente si nu uita sa bei cat mai multe lichide calde. Lasa în seama paltonului protectia în fata frigului si mentineti corpul cald din interior.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro