Aliatii Irakului saluta uciderea lui al-Zarqawi

Preşedintele SUA, George Bush, a declarat că uciderea lui al-Zarqawi reprezintă un act de dreptate.
George Bush a subliniat însă că această victorie nu înseamnă că violenţele din Irak vor înceta.

Gruparea militantă condusă de Abu Musab al-Zarqawi – al-Qaeda în Irak – a confirmat că acesta a fost ucis.

Al Qaeda a ameninţat că va continua lupta împotriva trupelor coaliţiei conduse de americani şi împotriva partenerilor lor irakieni.

“O uşurare”

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Kofi Annan, a spus că moartea lui al-Zarqawi este o “uşurare”.

Dar şi Kofi Annan a avertizat că acest lucru nu va aduce cu sine o încetare a violenţelor.

“Acest individ s-a făcut responsabil de multe crime oribile, a adus multe probleme guvernului şi poporului irakian – oamenilor care nu vor decât pace, stabilitate şi să îşi poată relua viaţa. Cred că vor fi uşuraţi acum că al-Zarqawi nu mai este dar bineînţeles că nu ne putem închipui că acum vor înceta şi violenţele. E o uşurare însă că acest individ odios şi periculos nu mai trăieşte”, a declarat Kofi Annan.

La rândul său, premierul Marii Britanii, Tony Blair, a salutat vestea uciderii lui al-Zarqawi dar a păstrat un ton precaut.

“În fiecare zi, bilanţul victimelor acestui conflict civil creşte. O campanie de crime, răpiri şi brutalităţi, o campanie menită să înăbuşe democraţia irakiană încă de la naştere. Iar al Zarqawi era cel mai fervent militant al acestei campanii”.

“Moartea lui al Zarqawi este o lovitură dată organizaţiei al Qaeda în Irak şi, implicit, reprezentanţilor al-Qaeda de peste tot în lume. Dar nu ne facem iluzii, ştim că vor continua să ucidă, ştim că sunt mulţi şi că mai sunt multe obstacole de trecut. Dar ştim şi că suntem hotărâţi să îi învingem”, a adăugat Tony Blair.

Oficialii americani afirmă că succesul înregistrat în depistarea şi uciderea liderului al-Qaeda în Irak, Abu Musab al-Zarqawi, a relevat şi o bogată sursă de informaţii care va fi folosită pentru a depista şi alţi insurgenţi.

Un oficial al armatei americane a declarat că, în timpul unor raiduri aeriene care au urmat uciderii lui al-Zarqawi, trupele americane au obţinut mai multe informaţii.

(BBC – www.bbc.ro)