Alexei Navalnîi a distribuit prima poză de când și-a revenit din comă

Opozantul rus Alexei Navalnîi a distribuit o poză cu el din spitalul Charite din Berlin unde se reface după ce a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip novicioc.

Navalnîi a arătat că a reușit să respire singur o întreagă zi fără să aibă nevoie de suport medical și a transmis pe Instagram, alături de poză: "Îmi e dor de voi".

Criticul rus a ieșit din comă indusă și dă semne de însănătoșire la aproape o lună de când i s-a făcut rău într-un avion care trebuia să îl ducă la Moscova din Tomsk. El a fost internat timp de două zile la un spital din Omsk înainte să fie preluat de o aeronavă medicală care l-a transportat în Germania.

Germania a anunțat, luni, că analize independente realizate de laboratoare din Franța și Suedia au confirmat probele care arată că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din grupa novicioc, agent de proveniență sovietică.

Echipa lui Navalnîi susține că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin. Medicii ruși din Omsk care l-au tratat pe Navalnîi au spus că testele lor nu au relevat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi.

Rusia a respins solicitarea de a deschide o anchetă și a afirmat că nu există dovezi clare că au fost găsite urme care să ateste otrăvirea.

Germania a anunțat în urma testelor efectuate că Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip Novicioc, acuzație pe care Rusia o respinge.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat pe 9 septembrie că există șanse substanțiale ca otrăvirea să fie orchestrată de oficiali ruși de rang înalt.

Mike Pompeo a afirmat că oamenii din întreaga lume „văd acest tip de activitate pentru ceea ce este. Și când văd efortul de otrăvire a unui dizident, și recunosc că este o șansă substanțială ca aceasta să vină chiar de la oficiali ruși de rang înalt, nu cred că este bine pentru poporul rus".

 

Sursa: europalibera.org