Îngrijorarea mare a Organizației Mondiale a Sănătății OMS, pentru Europa, este pentru lunile noiembrie - decembrie în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri de Covid. „Eu sper ca virulența acestui microorganism să scadă”, declară Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS
„Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie - decembrie în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri. Eu am o speranță care nu îmi dau seama dacă este fundamentată de evoluția bolii sau adaptabilitatea sistemului de sănătate. Vă dau un exemplu: Franța are 7.000 de cazuri noi pe zi, proporțional are mai multe decât România. Noi suntem la o incidență cumulată de 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Franța are 130 de cazuri, Spania ala 240. Nu mai observăm aceleași probleme care erau în primăvară. Mortalitatea e mult mai mică, din nefericire noi suntem pe primul loc la mortalitate”, a spus Rafila pentru Digi24.
Specialistul e de părere că fie sistemele de sănătate au adoptat schemele terapeutice în așa fel încât pacienții nu mai ajung să aibă forme foarte grave și mortalitatea s-a redus, fie pur și simplu faptul că în general se îmbolnăvesc persoane tinere și există strategii care să evite infectarea persoanelor vulnerabile a dus la reducerea impactului asupra sistemului de sănătate.
„Eu am o singură speranță: ca virulența acestui microorganism să scadă în timp și, chiar dacă va produce infecții, să producă infecții în general ușoare”, a declarat profesorul.
El a afirmat că suntem după o etapă de creştere constantă a numărului de cazuri de COVID-19, care a debutat în jurul datei de 1 iunie, creştere care s-a oprit spre sfârşitul lunii august.
„De vreo 3, 4 săptămâni, avem o medie zilnică în jur de 1.200 de cazuri, iar acest lucru se observă cel mai bine dacă studiem datele pe care le furnizează zilnic Centrul european de control al bolilor şi suntem la valoarea aproximativă de 85 de cazuri la o sută de mii de locuitori incidenţă cumulată şi ne-am oprit la această valoare, cum spuneam, de vreo 3 săptămâni. Dacă vom reuşi să nu depăşim cu 10, 15, 20 la sută această valoare în perioada următoare, având în vedere că se reiau şcolile, o serie întreagă de alte activităţi care s-au reluat, şi ulterior să ajungem pe un trend descendent, cred că o să fie suportabil pentru sistemul de sănătate şi cred că şi pentru populaţie, pentru că în momentul de faţă populaţia este puţin dezorientată, nu ştie ce să creadă, informaţiile sunt contradictorii. Unii spun că va fi o explozie de cazuri, alţii spun că va fi o scădere”, a explicat Alexandru Rafila.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro