Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a emis o alertă pentru măști neconforme aflate la vânzare pe piața din România. Ele sunt vândute în cutii care poartă marcajul Comisiei Europene în ciuda faptului că nu sunt certificate.
„Alertă emisă de România - RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149", a anunțat Paul Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC, pe Facebook.
Sistemul RAPEX reprezintă un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase între Comisia Europeană şi Statele Membre ale Uniunii Europene.
Peste 31 de milioane de măşti de protecţie au fost retrase recent de la comercializate de către ANPC, în urma controalelor realizate la nivel naţional pe piaţa acestor produse, potrivit Agerpres.
Potrivit președintele ANPC, mare parte din măști retrase au venit ca urmare a unor probleme privitoare la informare parţială sau totală, a nu a fost aplicat marcajul CE, deci produsul nu corespunde normelor europene, nu a fost certificat de o autoritate recunoscută pe plan european, nu au fost însoţite de certificate de conformitate, nu au indicaţii de utilizare, nu au indicaţii de manipulare sau de înmagazinare.
Europa Liberă a prezentat mai multe metode prin care consumatorii își pot da seama că o mască este în conformitate cu normele în vigoare.
Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a explicat, pentru Europa Liberă, care sunt elementele care trebuie să fie prezente pe etichetele măștilor și verificate în momentul achiziționării:
Numele sau numele comercial și adresa producătorului. Pentru dispozitivele importate în UE, pentru a fi distribuite în UE, eticheta conține, în afară de acesta, numele și adresa reprezentantului autorizat, în cazul în care producătorul nu are sediul pe teritoriul UE
Detalii strict necesare pentru a identifica produsul. Denumirea corectă este: mască facială de uz medical, mască chirurgicală sau derivate din acestea. În niciun caz mască de protecție.
Numărul lotului, precedat de cuvântul „lot”
O indicație precizând că dispozitivul este de unică utilizare
Marcajul CE cu menționarea MDD 93/42/ECC sau HG 54/2009, respectiv MDR 2017/745 (una dintre aceste reglementări)
Instrucțiuni de utilizare. Dacă nu sunt inscripționate pe cutie, trebuie să se regăsească în interiorul acesteia
Gradul de eficiență a filtrării bacteriene (minimum 95%)
Președintele ANMDMR, Bujor Eugen Almășan, ne-a precizat că, în situația în care toate aceste cerințe sunt îndeplinite, „este puțin probabil ca produsul să fie neconform”.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro