Aleksandr Lukașenko învestit anticipat în funcție în ciuda protestelor

Aleksandr Lukașenko a fost învestit pentru al șasea mandat de președinte al Belarusului într-o ceremonie de inaugurare neașteptată care a fost mult avansată și în ciuda protestelor de amploare declanșate după scrutinul din 9 august care este denunțat de opoziție drept viciat.

Ceremonia care a avut loc miercuri în mare secret a fost întâmpinată imediat cu critici din partea opoziției, iar manifestări spontane au izbucnit în Minsk.

„Câteva sute" de oficiali de rang înalt au fost invitați, potrivit agenției oficiale BelTA, dar nu este precizat și câți au fot prezenți sau numele lor.

BelTA arată că Lukașenko a put mâna dreaptă pe constituție și a depus jurământul, înainte de a semna, iar ceremonia a fost condusă de președintele Comisiei Centrale Electorale care i-a înmânat certificatul de președinte al Belarusului.

Pe Telegram au apărut și imagini cu convoiul oficial care trece pe Bulevardul Independenței din Minsk.

Învestirea în funcție a atras critici puternice din partea opoziției care a cerut ca Lukașenko, care conduce autoritar Belarusul din 1994, să demisioneze și să organizeze alegeri libere și corecte.

„Președintele, care susține că a luat mai mult de 80% la alegeri, a desfășurat o operație specială ca să fie învestit. Sub protecția forțelor speciale, într-o ceremonie strict secretă, cu un număr restrâns de oficiali aduși în grabă. Unde sunt cetățenii fericiți? Unde sunt corpurile diplomatice", a întrebat Pavel Latuska, un fost ambasador care acum este parte a consiliului de coordonare a opoziției.

La rândul ei, Svetlana Țihanovskaia a transmis că nu va acceptat niciodată victoria falsificată a lui Lukașenko și a îndemnat la o campanie de nesupunere civilă.

Lukashenko se confruntă cu cea mai mare provocare a guvernării sale de 26 de ani, pe fondul protestelor fără precedent la nivel național la care a răspuns cu o represiune violentă în cadrul căreia forțele de ordine sunt acuzate că au folosit tortura asupra celor arestați.

 

 

 

 

Sursa: europalibera.org