Alburnus Maior: Corporatia face declaratia premierului Ponta

Campania Salvati Rosia Montana observa grave dezinformari in declaratiile primului ministru ce declara minele din Finlanda drept model pentru dezvoltarea mineritului la Rosia Montana. Pe durata vizitei oficiale in Finlanda, Victor Ponta a continuat sa promoveze proiectul minier cu cianuri din Apuseni prezentand argumente-cliseu, profund eronate, promovate si de compania miniera si contrazise de realitatea finlandeza. Mai mult, primul-ministru isi reafirma sprijinul pentru acest proiect ilegal, contestat de nenumarati experti romani si internationali in contextul unei vizite intr-o tara inca marcata de dezastrul ecologic de la mina de nichel Talvivaara.

Oamenii politici din Romania fac abstractie de numeroasele prevederi legale pentru care proiectul minier de la Rosia Montana nu se poate face. În schimb, acestia prezinta minele finlandeze, desi pe plan international sunt cunoscute problemele de mediu si sociale pe care le genereaza. Este cazul fostului ministru Borbely sau al actualui ministru al mediului Rovana Plumb, dar si a lui Vosganian sau a premierului Ponta.

In Finlanda exista doua mine operationale cu cianuri: Kittila si Raahe. Amandoua sunt detinute de companii canadiene. Potrivit lui Iari Natunen , un bio-chimist din Finlanda, mina Raahe exploateaza 2 milioane/ tone minereu pe an si angajeaza in prezent aproximativ 100 de persoane in curs de disponibilizare. Mina este aproape de faliment dat fiind ca estimarile de 2g de aur per tona de minereu s-au dovedit a fi inexacte, iar rata de recupere este in realitate de 1g aur pe tona de minereu prelucrata. În plus, iazul de decantare construit „la cele mai inalte standarde” s-a dovedit a fi inoperabil, prin urmare mina Raahe deverseaza desurile miniere intr-un lac din apropiere fara a detine un acord de mediu. Este bine-cunoscut faptul ca minele din Finlanda nu sunt nici pe departe un exemplu de dat pentru siguranta exploatarilor tocmai pentru ca aici au avut loc numeroase deversari accidentale inclusiv in 2012 si 2013.

Mai mult declaratiile lui Victor Ponta sunt in deplina conformitate cu retorica companiei miniere , in discursul premierului regasindu-se atat cuvintele directorului RMGC cat si aceleasi argumente eronate si manipulatoare prezente pe pagina de internet a companiei. Astfel atat directorul companiei, cat si Victor Ponta, declara la unison ca cea mai mare problema a cianurii este de semantica. Se trece cu vederea faptul ca aceasta substanta este letala pentru om si organisemele vii chiar si in concentratii foarte mici .

Declaratiile din Finlanda ale primului ministru Ponta sunt contrazise si de declaratia europarlamentarei finlandeze Satu Hassi in plenul Parlamentului European: "In Finlanda, Agnico-Eagle Finland, detinatorul uneia dintre cele mai mari mine de aur din Europa, in Kittilä, i-a asigurat atat pe localnici cat si pe politicieni ca procesul de cianurare se desfasoara in sistem inchis si ca nu este posibila deversarea de cianuri in mediul inconjurator. Totusi, rapoarte recente fac referire la deversari de cianura, cu o concentratie peste limita impusa in cadrul acordului de mediu.
Nordic Mines a inceput exploatarea aurului la Laivakanga, in zona Raahe si tocmai a primit permisiunea de a deversa rezidurile temporar la Tuoreenmaanoja, cu alte cuvinte direct in mediul inconjurator… Faptul ca nivelul permis de cianura poate fi cu mult depasit in momentul de maxima productie este ilustrat de exemplul Mondo Minerals, o companie miniera care a deversat ilegal substante toxice in lacul Nuasjärvi din Sotkamo pe o perioada de cel putin un an. Cianura de sodiu folosita nu s-a descompus conform previzunilor."

“Este ca si cum Victor Ponta ar avea fir rosu cu compania miniera, nu m-ar mira daca s-ar duce maine directorul companiei sa stea in fotoliul de premier si sa conduca direct sedinte de guvern. În fiecare saptamana Victor Ponta face greseli de amator, confunda date, locuri, substante chimice. Oare mai guverneaza cineva Romania in tot acest timp in care Victor Ponta se joaca de-a minerul?” a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.