Albania, mii de protestatari în stradă, pentru apărarea independenței justiției

martie 3, 2020

Mii de susținători ai opoziției au denunțat guvernul Albaniei la un miting de protest, luni, într-o mișcare de natură să accentueze și mai mult clivajul dintre președintele țării și administrația socialistă în domeniul reformelor judiciare solicitate de Occident.

Aproximativ 8.000 de susținători au răspuns chemării președintelui Ilir Meta care a acuzat guvernul premierului Edi Rama că a pus la cale o „lovitură de stat” împotriva constituției și că ar avea legături cu crima organizată, transmite Reuters.

Într-un proces monitorizat de experți europeni și americani, Albania examinează 850 de judecători și procurori pentru a încerca să identifice și să-i dea afară pe membrii corupți ai sistemului judiciar.

Uniunea Europeană a transmis Albaniei, care aspiră la condiția de membru al UE, că reformele trebuie să rămână o prioritate maximă dacă dorește să intre în bloc și sistemul judiciar ar trebui să țină cu dinții de lupta împotriva corupției și a criminalității organizate. 

Până în prezent, cei mai mulți judecători ai Curții Constituționale au fost concediați, determinând mulți albanezi să spună că au dreptate atunci când consideră corupt sistemul judiciar. Cu toate acestea, opoziția spune că guvernul încearcă să exercite un control nejustificat asupra sistemului judiciar reformat.

Președintele s-a confruntat cu guvernul la nominalizările pentru locurile vacante de la Curtea Constituțională la sfârșitul anului trecut, cu privire la numirea unui judecător, când a fost lăsat fără atributul său constituțional de a nominaliza judecători. 

"Pentru a apăra democrația, prima mea datorie este să conduc lupta împotriva loviturii de stat ...", a spus Meta.

Când Meta, la jumătatea lunii noiembrie, a refuzat să accepte un candidat propus de parlament pentru a depune jurământul, socialiștii au  aprobat un proiect de lege care să-i permită unui judecător să depună jurământul la un notar public dacă președintele nu îl primește.

Comisia Europeană a examinat reformele în domeniul statului de drept din Albania și Macedonia și a stabilit că ambele țări au obținut rezultate „tangibile și durabile”.

„Și, prin urmare, recomandarea Comisiei de a deschide negocierile de aderare cu Albania și Macedonia de Nord rămâne valabilă”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro