Comisia Europeana a adoptat o comunicare privind prelungirea valabilitatii criteriilor de evaluare a ajutoarelor de stat pentru productiile cinematografice si operele audiovizuale pana la data de 31 decembrie 2012.Aceste criterii, stabilite intr-o comunicare a Comisiei din 2001, sunt utilizate de Comisie pentru a aproba schemele nationale, regionale si locale de sprijinire a productiei cinematografice, in cadrul normelor privind ajutoarele de stat in UE.Noua comunicare a Comisiei identifica, de asemenea, mai multe tendinte care ar putea fi abordate intr-o viitoare comunicare privind cinematografia.La nivelul UE, in fiecare an se cheltuiesc aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru sustinerea productiei cinematografice nationale.
Comisarul pentru concurenta, dna Neelie Kroes, a declarat:"Cinematografia europeana este una dintre pietrele de temelie ale expresiei culturale europene.Importanta sa este recunoscuta de normele UE in materie de concurenta si, in special, de controlul ajutoarelor de stat.Ma bucur ca extinderea comunicarii privind cinematografia imi permite sa aprob in continuare sprijinul acordat de statele membre filmelor europene.Concurenta si cultura pot coexista in mod armonios si se pot consolida reciproc, astfel cum dovedesc normele noastre".
"Marele succes al celui mai bun film european din 2008, productia italiana «Gomora», ilustreaza forta cinematografiei europene, care este capabila sa calatoreasca si sa aiba succes in afara granitelor", a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru media. "Pentru a se exprima, creatorii europeni au nevoie de un mediu stabil pentru industria filmului. De aceea, astazi reconfirmam actuala abordare a Comisiei privind ajutoarele nationale in domeniul cinematografiei pentru inca trei ani. Industria audiovizuala europeana se confrunta cu noi provocari pe pietele cu o evolutie rapida. De aceea, trebuie sa lansam, de asemenea, o dezbatere pentru a gasi metode sa transformam aceste provocari in oportunitati, in special printr-o mai buna utilizare a dimensiunii pietei interne si privind dincolo de granitele Europei. Recenta propunere a Comisiei privind MEDIA Mundus, un program de cooperare intre profesionistii europeni din domeniul cinematografiei si omologii lor din tari emergente, se inscrie in aceasta directie" (a se vedea IP/09/26).
Prin decizia luata astazi, Comisia va continua sa aplice criteriile stabilite in comunicarea privind cinematografia din 2001 (a se vedea IP/01/1326) pentru evaluarea compatibilitatii schemelor de ajutor ale statelor membre cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2012. Aceste criterii au fost anterior extinse in 2004 si 2007 (a se vedea IP/04/343 si IP/07/820).
Tendintele cele mai recente identificate in comunicarea de astazi includ sprijinul acordat altor aspecte decat productia cinematografica si de televiziune (precum distributia si proiectia digitala a filmelor), mai multe scheme de ajutor pentru productia cinematografica la nivel regional, precum si concurenta intre anumite state membre de a folosi ajutoarele de stat pentru a atrage investitii straine din partea unor mari companii de productie cinematografica, in special din SUA. Aceste tendinte ar putea duce, in timp util, la o mai mare acuratete a criteriilor in materie de ajutoare de stat. Totusi, intrucat acestea sunt aspecte complexe, Comisia doreste sa reflecteze asupra lor impreuna cu statele membre, organismele de sprijinire a productiei cinematografice si industria europeana a filmului.
Context
Comunicarea Comisiei privind cinematografia din 2001 a stabilit patru criterii specifice de compatibilitate, conform carora ajutoarele pentru productiile cinematografice si de televiziune pot fi aprobate ca ajutoare culturale, in conformitate cu articolul 87 alineatul (3) litera (d) din Tratatul CE, necesitand totodata respectarea principiului general al legalitatii. Aceste criterii se refera la urmatoarele aspecte:
• ajutorul trebuie sa fie destinat unui produs cultural;
• producatorul trebuie sa aiba libertatea de a cheltui cel putin 20% din bugetul de productie in alte state membre, fara reducerea ajutorului acordat in cadrul unei scheme, ca urmare a obligatiilor de teritorializare a cheltuielilor;
• in principiu, intensitatea ajutorului trebuie sa se limiteze la 50% din bugetul de productie, cu exceptia filmelor cu grad de dificultate si a filmelor cu buget redus; si
• suplimentele de ajutor pentru activitati specifice de productie nu sunt autorizate.
Valabilitatea acestor criterii trebuia sa expire la data de 31 decembrie 2009.Ca urmare a unei consultari publice pe aceasta tema, lansata in octombrie 2008 (a se vedea IP/08/1580), Comisia a decis astazi sa extinda valabilitatea pana la data de 31 decembrie 2012.
UE insasi sustine sectorul cinematografic european prin programul MEDIA 2007, care ofera, pentru perioada 2007-2013, 755 de milioane de euro pentru formare si pentru producerea si distribuirea filmelor europene in afara granitelor (a se vedea IP/07/169). Datorita sustinerii MEDIA, 9 din 10 filme europene sunt prezentate in afara tarii in care au fost produse.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro