Ai un berbec? In Africa il poti folosi pe post de plata a impozitelor

Mali, tara localizata pe continentul Africii, are in prezent doua rate ale impozitului pe profit, respectiv 30% si 3%. Este o mare diferenta intre cele doua. Astfel incat, jurnalistul Alex Duval Smith de la BBC, a fost surprins sa afle ca poate sa aleaga cu ce sa plateasca impozitul, cand s-a prezentat la biroul de taxe locale din Bamako.

In afara cladirii, un om leaga un berbec de balustrada. Nu este o imagine neobisnuita in Mali. Barbatul are o datorie fata de stat, si plateste lasand animalul pe post de impozit. In interior, lucreaza mai multe casiere, asezate in spatele unui geam gros cu rame de aluminiu. Fiecare are o poseta mare pe tejghea. Biroul arata foarte bine, in ciuda faptului ca Mali este o tara cunoscuta pentru problemele de saracie de care este lovita. Ochii casierilor sunt odihniti de la atata inactivitate.

Exista intotdeauna o victima in acest sistem, cum ar fi de exemplu un negustor ghinionist. In acest an un vanzator de bauturi racoritoare a trebuit sa achite o taxa de impozitare de 160$ , si pentru ca nu a putut sa plateasca, magazinul i-a fost blocat. Dupa o saptamana, barbatul a reusit sa plateasca datoria, si a adus o lada de sucuri de fructe penru personalul angajat. Problema rezolvata.

Reprezentantii Fondului Monetar International considera ca Mali are potentialul de a-si imbunatati veniturile cu aproximativ 20% in viitor.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro