Consultantii spun ca, pentru a fi protejat, numele de domeniu trebuie sa fie inregistrat si ca marca inainte de a fi utilizat. Altfel, pot aparea situatii in care cel care detine marca (sau o persoana care o inregistreaza) cere radierea domeniului sau primirea acestuia.
"Inregistrarea ca marca este recomandabil sa se realizeze in acelasi timp cu cea a numelui de domeniu. Este util sa se realizeze o cercetare, iar inregistrarea sa se faca dupa ce rezultatul cercetarii este acela ca numele ales este disponibil atat ca marca, dar si ca nume de domeniu", spune pentru startups Gabriela Milcev, avocat si consilier in domeniul proprietatii intelectuale, actionar unic la Allegra Consulting.
Un nume de domeniu poate fi inregistrat ca marca daca indeplineste conditiile prevazute de legislatie (distinctivitate, originalitate etc.), urmand aceeasi procedura ca in cazul oricarei alte marci - verificarea denumirii, depunerea cererii, selectarea unor anumite domenii etc.
"Plecand de la premisa ca numele de domeniu este intotdeauna format dintr-o insiruire de litere, inregistrarea la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) a numelui de domeniu este posibila, acesta putand fi inregistrat sub forma de marca verbala. Titularul numelui de domeniu poate eventual opta pentru inregistrarea denumirii sub forma de marca combinata, adaugand numelui de domeniu o sigla/un desen reprezentativ", spune pentru startups Cristian Popescu, Senior Associate la casa de avocatura Popovici Nitu&Asociatii.
O marca poate fi inregistrata la OSIM, la Oficiul Comunitar de Marci (Office of Harmonisation of the Internal Market - OHIM) sau Oficiul International de Marci (World Intellectual Property Office - WIPO).
"Odata inregistrata, marca asigura protectia unor cuvinte, simboluri, desene, care identifica produsele sau serviciile unei parti, individualizandu-le fata de altele, ale unei alte parti", spune pentru startups Romeo Cosma, Managing Partner la casa de avocatura Cosma&Asociatii.
Bogdan Manolea, webmaster la legi-internet.ro, spune pentru startups ca la inregistrearea unei marci, in momentul in care vorbim de servicii prestate pe internet, poate fi importanta selectarea clasei de servicii care cuprinde serviciile pe internet.
Numele de domeniu care este inregistrat, indiferent unde, nu este definit de legea romana.
"Legislatia romaneasca in domeniul drepturilor in mediul online cunoaste in prezent multe lacune, o serie de aspecte fiind reglementate insa pe cale comunitara", spune Romeo Cosma.
Cei care isi inregistreaza domeniul .ro (n.red. - la registrul Romanian Top Level Domain - RoTLD) au drept de folosinta asupra lui pe o perioada nelimitata, achitand o suma unica, spre deosebire de alte domenii (.com, .eu, .net etc.), a caror inregistrare se poate face pe maxim cativa ani (intre cinci si zece) si pentru care se achita anual o taxa.
<h2<Care sunt riscurile neinregistrarii domeniului ca marca
Daca numele site-ului nu este inregistrat ca marca, ulterior, cel care detine marca offline sau altcineva care o inregistreaza poate solicita radierea domeniului sau poate cere sa il primeasca si/sau sa i se acorde daune de pe urma activitatii site-ului.
Cristian Popescu spune ca este bine sa se inregistreze si sa se verifice numele domeniului ca marca, deoarece drepturile de proprietate intelectuala oferite de aceasta ii permit titularului sa solicite interzicerea de a folosi unele nume de domenii rezervate doar la RoTDL.
"Titularul numelui de domeniu nu are cai legale specifice pentru a constrange un tert care foloseste aceeasi denumire ca marca inregistrata sau pur si simplu ca nume comercial in activitatea sa. Aceasta este, de fapt, principala diferenta dintre numele de domeniu si marca: protectia juridica sporita pe care marca o ofera titularului acesteia. Inregistrarea unei marci confera titularului dreptul de a utiliza marca pe o perioada de zece ani, cu posibilitatea prelungirii acestui drept", adauga Cristian Popescu.
Radu Bozocea, directorul Weizmann Ariana&Partners, spune pentru startups ca in cazul inregistrarii ca marca a numelui de domeniu cu tot cu extensie (n. red. - .ro, .com etc.), compania arata ca are interese online si pentru un judecator este mai usor sa judece aceste asemanari si sa interzica folosirea marcii cuiva care o inregistreaza cu o alta extensie.
Daca numele de domeniu nu este inregistrat ca marca, aceeasi denumire poate fi inregistrata de altcineva ca marca, pentru aceeasi activitate ca cea promovata pe site.
"In cazul in care intre cele doua persoane nu exista nicio legatura, deci nu se poate ajunge la concluzia ca titularul marcii inregistrate ulterior a avut intentia de a copia numele de domeniu deja inregistrat, cel mai probabil, in cadrul unei dispute intre cei doi, fiecare va ramane titularul a ceea ce a inregistrat si isi vor folosi fiecare in continuare numele de domeniu, respectiv marca. Exista riscul ca produsele/serviciile lor sa se confunde, mai ales in mediul de vanzare si publicitate online", mai spune Gabriela Milcev.
Daca domeniul nu este inregistrat ca marca, un alt dezavantaj este ca titularul numelui de domeniu nu isi va putea identifica produsele/serviciile in offline cu numele ales pentru domeniu, daca acesta este inregistrat ca marca de alta persoana.
"Aceasta din urma (n.red. - persoana care are inregistrat numele ca marca) va avea dreptul sa aplice marca sa pe produse/servicii si le va putea comercializa si prin intermediul internetului, folosind un site propriu cu alt nume de domeniu sau prin intermediul altor site-uri specializate", adauga Gabriela Milcev.
,/p>
Cu cate extensii iti inregistrezi numele de domeniu
"Este recomandabil sa se inregistreze site-ul pe mai multe domenii, in masura in care firmele in cauza desfasoara activitati pe plan international si sunt axate pe promovarea produselor si serviciilor in mod corespunzator. Totodata, este recomandabil a-si inregistra in prealabil marca la nivel international", explica Romeo Cosma.
Radu Bozocea recomanda ca domeniul sa fie inregistrat in toate tarile in care companie are interese comerciale.
Bogdan Manolea spune ca, in teorie, este bine sa inregistrezi numele pe cate extensii crezi ca iti vor fi necesare sau pe care nu vrei sa le inregistreze concurenta.
Diferenta dintre numele de domeniu si marca
Odata inregistrat un nume de domeniu, acesta nu mai poate fi inregistrat si de ala persoana, insa poate sa fie inregistrat ca marca de altcineva.
Sursa
http://www.startups.ro/tutoriale/cum-poti-sa-protejezi-ca-marca-numele-unui-site
» Preluat de pe LivePr.ro - Afla cum poti proteja o marca ce este numele domeniului unui website
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro