Aerisirea spațiilor închise, o posibilă soluție în lupta cu coronavirusul

octombrie 21, 2020

Guvernul german investește 500 de milioane de euro pentru a îmbunătăți sistemele de ventilație din clădirile publice ca o măsură de a preveni răspândirea coronavirusului.

Banii vor merge pentru îmbunătățirea circulației aerului în birourile publice, muzee, teatre, universități și școli.

De altfel, remarcă corespondentul BBC la Berlin, germanii au o pasiune pentru aerisire mai mult decât orice alt popor european, iar aerul curat obținut prin insistența de a sta mereu cu geamurile deschise ar putea fi un factor care a ajutat Germania în a menține o rată de infectare redusă.

Studiile arată că virusul se poate menține în aerul unei încăperi până la 8 minute, fiind răspândit prin picături minuscule numite aerosoli care se pot transmite de la persoane infectate prin strănut sau tusă și să infecteze mai departe alte persoane. Iar venirea iernii va crește riscul de infectare pentru că oamenii vor petrece mai mult timp în medii închise.

Principalul obiectiv al investiției guvernamentale este îmbunătățire a actualelor sisteme de ventilație și nu instalarea unora noi mai scumpe, dar fonduri sunt alocate și pentru instalarea de senzori de dioxid de carbon care să semnaleze când o cameră este nesanitară.

Guvernul vrea de asemenea ca școlile care nu au sisteme centralizate de ventilare să obțină măcar purificatoare mobile ale aerului. Dar cel mai mult va depinde totul de cât de ușor poate fi aerisită sala de clase prin deschiderea geamurilor.

Corespondentul BBC mai transmite că, în Germania, corurile repetă în încăperile deschise, ferestrele trenurile sunt toate deschise. Mesele sunt încă servite în aer liber în multe unități, determinând o dezbatere națională cu privire la încălzitoarele de terasă.

Dar, pe măsură ce aerul devine tot mai rece, iar ministrul Educației este cel care simte frigul, remarcă BBC. S-a discutat - nu întotdeauna în glumă - de faptul că copiii ar trebui să participe la lecții înfășurați în paltoane, mănuși, pălării și poate o plapumă, provocând furie în rândul profesorilor, doar pentru ca aerul să poată circula mai ușor și astfel să se evite riscul de contaminare.

Există temeri răspândite că noul val de coronavirus se va intensifica pe măsură ce vremea devine mai rece în Europa și mai mulți oameni împart spații închise. Ferestrele vor rămâne închise mai mult timp pentru a evita curenții de aer rece și astfel și aerosolii de la persoanele infectare se vor transmite mai ușor.

De asemenea, particulele de virus supraviețuiesc mai mult atunci când nu sunt expuse direct la căldură și la lumina soarelui. Se consideră că aerul rece din abatoare a contribuit la mai multe focare de Covid-19 din Germania în ultimele luni.

Sfatul guvernului german este de a deschide ferestrele timp de cel puțin cinci minute la fiecare oră, de exemplu în timpul schimburilor de clasă în școli.

Responsabilul Guvernului britanic privind sănătatea și siguranța recomandă, de asemenea,  să utilizeze o sursă de aer proaspăt pentru împrospătarea aerului în spații închise, în loc să recirculeze aerul prin sistemul de aer condiționat.

Experții germani spun însă că aparatele care se bazează pe lumină UV, ionizare sau ozon pot fi ineficiente împotriva coronavirusului și, în unele cazuri, pot agrava calitatea aerului.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro