Adrian Oros, propus la Agricultură, a primit din nou aviz pozitiv

martie 3, 2020

Adrian Oros, ministru desemnat la Agricultură și Dezvoltare Rurală în guvernul Cîțu a obținut și la audierile de marți aviz pozitiv în comisiile reunite de specialitate ale parlamentului, cu 18 voturi pentru, 14 împotrivă și două abțineri.

El a primit aviz favorabil și la audierile din 19 februarie. 

Oros, ministru desemnat dar și interimar, a făcut referire la situația găsită la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) și la Agenția Domeniilor Statului (ADS). La cea dintâi directorul Florin Barbu, care a condus instituția șase ani, și-a dat demisia, iar Oros spune că a găsit „în câteva județe dezastru legat de fraudare de fonduri pe lucrări fictive”.

În schimb, la ADS, care realizează privatizarea societăților cu profil agricol, Oros spune că a găsit „probleme foarte mari, suprafețe mari date pe niște redevențe ridicole, pe zeci de ani” iar terenului i-a scăzut bonitatea în timpul utilizării. Deși această situație ar trebui să fie o condiție pentru întreruperea contractului, dimpotrivă „li s-a scăzut redevența pentru că a scăzut bonitatea în timpul utilizării”, a explicat Oros, care a sesizat Corpul de Control.

El a dat asigurări că va înlesni completarea cererilor unice de plată pentru fermieri, „având în vedere că sunt foarte complexe şi greu de completat”, în prima zi prezentându-se deja pentru depunerea cererilor 6.582 de fermieri din cei 8.262 programaţi.

La audierea din februarie, pentru guvernul Orban 2, Oros a spus că principala sa preocupare în această perioadă este să scrie un Program Naţional Strategic (PNS) „în interiorul instituţiei şi în folosul agricultorilor şi al celor care lucrează în industria alimentară”.

„Am pornit aici de la studiul balanţei comerciale în ultimii 7 ani, unde se observă foarte clar că, începând din 2015, deficitul balanţei comerciale creşte brusc, ajungând în 2018 la peste un miliard de euro, iar în 2019, primele 11 luni, la 988 de milioane de euro. Practic, acest deficit comercial nu înseamnă altceva decât că exportăm, din păcate, în continuare materie primă neprocesată, purtătoare de subvenţii. Practic, exportăm subvenţii şi importăm produse procesate cu valoare adăugată mare. De aceea în Programul Naţional Strategic ne propunem să luăm acele măsuri care să repare în câţiva ani de zile acest deficit al balanţei comerciale”, a spus Oros, potrivit Agerpres.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro