Simpozionul ”Nutritie, Sanatate si Longevitate” desfasurat in data de 12 noiembrie 2013 la Hotel Pullman, Bucuresti, a reunit specialisti de renume in nutritie : prof.univ. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si autor al ”Abecedarului de Nutritie”, prof.univ.dr. Gabriela Radulian, sef sectie Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N.C. Paulescu“ si conf.univ.dr. Gabriela Roman, Presedinte Asociatia Romana de Studiu al Obezitatii.
Specialistii au discutat despre importanta alimentatiei moderate, variate si echilibrate in asigurarea unui stil de viata sanatos, despre importanta activitatii fizice, precum si despre conceptul balantei energetice.
”Pentru a putea vedea efecte vizibile, oamenii trebuie sa inteleaga ca alimentatia corecta si sanatoasa nu trebuie sa fie ocazionala, ci trebuie sa fie integrata intr-un stil de viata care va asigura starea generala de sanatate si longevitatea. Nici un aliment nu poate aduce, singur, toate principiile nutritive de care are nevoie organismul, ci doar o alimentatie variata, moderata si echilibrata.” a declarat prof.univ.dr. Nicolae Hancu.
Prof.univ.dr. Nicolae Hancu a prezentat medicilor participanti ce trebuie sa contina o farfurie cu adevarat sanatoasa, care sunt proportiile ce trebuie recomandate si respectate, precum si cum trebuie preparate alimentele pentru a ramane sanatoase. “Nu sunt de acord sa interzicem alimente sau bauturi, insa consider ca trebuie promovata moderatia si echilibrul in alimentatie.” Prof.univ.dr. Nicolae Hancu nu a uitat nici de aportul de lichide, vital pentru sanatate, care completeaza conceptul de alimentatie sanatoasa.
Discutiile au continuat cu importanta alimentatiei sanatoase in prevenirea anumitor afectiuni. Conf.univ.dr. Gabriela Roman, presedintele Asociatiei Romane de Studiu al Obezitatii, a prezentat modul in care statusul ponderal este determinat de balanta energetica, rezultata din echilibrul intre aportul caloric alimentar si consumul caloric prin activitate fizica. Aceasta a subliniat faptul ca prevenirea cresterii ponderale este mult mai eficienta decat scaderea in greutate si mentinerea pe termen lung a noii greutati. Pentru mentinerea balantei energetice a organismului, alimentatia trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere nutritiv, cu consum de alimente din toate grupele alimentare, in cantitati moderate care sa realizeze aportul caloric optim pentru varsta, sex si activitate fizica. Desigur, in selectia alimentelor se va tine cont de densitatea calorica, recomandate fiind alimentele cu continut caloric scazut. Activitatea fizica zilnica este o componenta esentiala in mentinerea balantei energetice.
”Pentru mentinerea greutatii optime si reducerea bolilor metabolice si cardiovasculare, aportul de calorii trebuie sa fie egal cu cel consumat. De aceea, in functie de sex, varsta si gradul de activitate depus zilnic, aportul caloric trebuie sa rezulte din glucidele complexe (cereale integrale, fructe, legume), din proteine de buna calitate si din grasimi nesaturate. Obezitatea, una dintre cele mai intalnite afectiuni ale secolului nostru este cauzata tocmai de aceste dezechilibre ale balantei energetice” a adaugat conf.univ.dr. Gabriela Roman.
O discutie mai ampla despre gravitatea bolilor cronice netransmisibile cauzate de alimentatia nesanatoasa a fost sustinuta de prof.dr. Gabriela Radulian, sef sectie Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Aceasta a subliniat ca : ”Existenta unui numar crescut de cazuri de obezitate, dar si de diabet zaharat de tip 2 sugereaza necesitatea unei strategii nutritionale pentru prevenirea acestor afectiuni. Unele actiuni de preventie pot avea un impact rapid asupra anumitor boli cronice netransmisibile in randul populatiei.”
”Sanatate, Nutritie si Longevitate” a reunit aproximativ 50 de medici, care au avut posibilitatea de a afla de la specialistii prezenti la eveniment ultimele noutati legate de alimentatia echilibrata si sanatoasa. Prezentarile au fost urmate de o sesiune interactiva de discutii legate de importanta nutritiei in viata de zi cu zi. Evenimentul a fost moderat de prof.univ.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Parteneri stiintifici: Asociatia Romana de Studiu al Obezitatii, Fundatia Nationala pentru Știinta si Arta
Management eveniment: Sanatatea Press Group
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro