Adoptarea Tratatului privind Comertul cu Arme

aprilie 4, 2013

Ministerul Afacerilor Externe saluta adoptarea primului tratat international care reglementeaza standarde globale pentru comertul cu arme conventionale Arms Trade Treaty – ATT, votat in cadrul Adunarii Generale a ONU.

Romania, alaturi de alte 153 de state ONU, a votat ieri, 2 aprilie 2013, in cadrul Adunarii Generale a ONU, in favoarea adoptarii tratatului international care reglementeaza standarde globale pentru comertul cu arme conventionale Arms Trade Treaty - ATT. Echipa de negociatori a Romaniei, condusa de ambasadorul Simona Miculescu si formata din diplomati si experti cu experienta in domeniul controlului transferurilor de armamente, a contribuit activ la procesul de negociere a textului tratatului si la construirea acestei largi majoritati de state ONU care sprijina obiectivele tratatului.

„Prin intrarea in vigoare a acestui instrument juridic international, dupa ratificarea sa de catre 50 de state, se va pava calea pentru reglementarea acestui comert, evaluat la cca. 70 mld USD anual si pentru asigurarea ca se vor diminua considerabil atat comertul ilicit cu arme, cat si acumularile destabilizatoare de arme din conflictele in care drepturile omului sunt flagrant incalcate”, a subliniat ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean.

Ministerul Afacerilor Externe va initia, cu celeritate, procedurile interne legale care vor permite semnarea ATT de catre tara noastra si, ulterior, ratificarea acestui nou instrument international. Romania a reglementat si aplica, inca din 1992, un regim cuprinzator si eficient de control al operatiunilor de transfer cu produse militare.

Elemente de background

- Procesul ONU de negociere a unui Tratat privind Comertul cu Arme (ATT) a fost initiat in 2005 si a beneficiat de doua conferinte diplomatice (iulie 2012, respectiv martie 2013), finalizate cu blocarea consensului. Directorul general al Departamentului pentru Controlul Exporturilor din cadrul MAE, structura care este autoritatea nationala in domeniul controlului exporturilor de armament, a detinut vicepresedintia ATT si a fost invitat sa faca parte din Comitetul de Redactare a tratatului.

- La 2 aprilie a.c. a fost adoptata o rezolutie a Adunarii Generale a ONU, propusa de Costa Rica si co-sponsorizata de 107 state, printre care toate statele UE, SUA, Israel s.a., prin care se adopta Tratatul si se solicita Secretarului General al ONU, in calitate de depozitar al tratatului, deschiderea spre semnare a acestuia la 3 iunie 2013.

- ATT este un instrument juridic de importanta majora pentru comunitatea internationala, care va intari securitatea globala si va impune cele mai avansate standarde ale comertului cu arme, inclusiv „regula de aur” in materie, potrivit careia se vor interzice transferurile de arme daca acestea vor putea contribui la incalcarea drepturilor omului si a dreptului international umanitar in tara de destinatie.

- In sinteza, ATT reglementeaza operatiunile de export, import, brokeraj, tranzit si transbordare cu produse militare si se va aplica celor 7 categorii de arme conventionale stabilite in Registrul ONU privind Armele Conventionale, armelor de calibru mic si armamentelor usoare; in ciuda opozitiei marilor exportatori si a principalilor importatori, ATT contine prevederi referitoare la controlul exporturilor de munitie conventionala. Tratatul prevede obligatia crearii unor sisteme nationale de control al exporturilor, posibilitatea crearii unor sisteme de control al importurilor de catre statele importatoare, precum si obligatia infiintarii unor registre nationale privind operatiunile de transfer, inclusiv privind tranzitul si transbordarea, precum si transmiterea periodica de rapoarte nationale cu privire la operatiunile de transfer.

Pachetul de criterii pentru evaluarea prealabila a operatiunilor de transfer este cuprinzator.

Detalii privind conferinta diplomatica finala si textul tratatului pot fi accesate la www.un.org/disarmament/att

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro