Adevărul despre mâncare și microbiom | BOABE DE CUNOAȘTERE | cu Prof. Tim Spector

mai 14, 2025

Ce mâncăm ne influențează nu doar greutatea, ci și imunitatea, sănătatea mintală, calitatea somnului, nivelul de energie și chiar riscul de boli cronice. Dar ce spune știința, despre mâncare, dincolo de mituri, marketing și trenduri?

În acest episod special vorbim cu Profesorul Tim Spector, unul dintre cei mai influenți oameni de știință din lume în domeniul nutriției și microbiomului, autor de bestsellere internaționale, fondatorul ZOE — și vocea care a schimbat felul în care gândim despre mâncare.
Discutăm despre microbiom și legătura lui cu slăbitul, depresia, imunitatea și inflamația, de ce calitatea mâncării contează mai mult decât caloriile, cum ne afectează alimentele ultraprocesate fastingul, fibrele și proteinele, dar și despre viitorul nutriției personalizate și rolul epigeneticii.
Dacă vrei să înțelegi ce înseamnă cu adevărat o alimentație care susține sănătatea și ce poți schimba concret în viața ta, acest podcast e pentru tine.

Mulțumesc Editura TREI pentru suport. Cartea TACI ȘI ÎNGHITE a profesorului Tim Spector, este disponibilă aici: https://www.edituratrei.ro/carte/taci-si-inghite/11790/

Multumesc #UniCreditBank pentru susținerea acestui podcast. #ourcommunities

TIMESTAMPS
00:00 - Intro
01:28 - Boabe de Cunoaștere la Londra
02:27 - Prezentarea invitatului: Profesor Tim Spector
03:48 - Prezentarea subiectului: nutriție și microbiom
05:20 - Multumiri partener
05:34 - Tim Spector, unul dintre cei mai influenți cercetători în nutriție, din lume
09:10 - Cercetarea deschide drumul spre și mai multe idei
09:44 - Microbiomul și sănătatea mintală
11:55 - Cum stopăm obezitatea, diabetul, epuizarea
14:14 - Calorii vs calitatea mâncării
16:13 - De ce nu ajută să numeri caloriile
17:08 - Știința slăbitului corect
19:40 - Semnalul apetitului din creier influențează slăbitul
21:07 - Industria alimentară ne induce în eroare
22:03 - Alimente ultra-procesate nocive
24:41 - Măsuri pentru reducerea consumului de alimente ultra-procesate
27:41 - Costurile pentru sănătate ale consumului de alimente ultra-procesate
28:54 - Amenințările industriei alimentare
31:39 - Microbiomul și slăbitul corect
34:39 - Microbiomul și sistemul imunitar
36:21 - Microbiomul și creierul
37:47 - Intestinul - un organ viu și dinamic
38:15 - Dieta și stresul influențează calitatea microbiomului
41:41 - 5 principii esențiale pentru sănătatea microbiomului
42:09 - 30 plante diferite pe săptămână
42:32 - Eat the Rainbow - consumă alimente variate și colorate
43:37 - Uleiul de floarea soarelui
44:08 - Consumul regulat de alimente fermentate
45:27 - Kombucha - cum se face corect
47:46 - Limitările studiilor legate de mecanismele bacteriilor în intestin
49:39 - Studiul Stanford: 5 porții de mâncare fermentată pe zi reduc inflamația
50:37 - Alimentele fermentate japoneze
51:21 - Alte beneficii ale consumului de alimente fermentate
52:40 - Pauza alimentară
54:15 - Micul dejun nu e o regulă strictă
54:53 - Fasting-ul prelungit
57:06 - Gustările nu sunt recomandate de știință
58:44 - Consumul de alimente integrale
59:10 - Cele mai periculoase alimente ultra-procesate
1:01:01 - Cele mai nocive alimente pentru sănătate
1:02:07 - Proteine vs Fibre
1:07:09 - 'Bogat în proteine' - instrument de marketing
1:08:19 - Suplimentarea cu vitamine
1:09:05 - Vitamina D
1:14:02 - Când e necesară administrarea de Vitamina D
1:15:22 - Expunerea la lumină naturală și produsele cu SPF
1:18:25 - Cea mai mare colecție de mostre de microbiom uman
1:20:42 - Bacteria bună din cafea: Lawsonibacter
1:22:26 - Testele pentru microbiom
1:24:20 - Parazitul Blastocystis
1:25:23 - Microbii care reacționează la consumul de carne roșie
1:25:56 - Microbii și tratamentele medicamentoase
1:26:29 - Viitorul dietelor personalizate
1:28:56 - Ce este epigenetica
1:31:41 - Epigenetica în evoluție
1:32:58 - Testele epigenetice si vârsta biologică
1:35:14 - Dispozitivele inteligente de monitorizare a sănătății
1:36:10 - Monitorizarea glicemiei
1:36:57 - Postbiotice - o idee nouă din cartea 'Ferment'
1:37:57 - Suplimentele prebiotice si probiotice
1:40:14 - Mulțumiri
1:40:27 - Mesajul lui Tim Spector pentru publicul din România
1:41:04 - Mulțumiri Editura Trei
1:41:58 - Mulțumiri UniCreditBank
1:42:43 - Outro

Pentru mai multe informații despre sănătate, intră pe https://doctormihail.ro/
📧 Newsletter săptămânal: https://newsletter.doctormihail.ro/

👨🏼‍⚕️ Sunt Dr. Mihail, medic specialist în chirurgie generală și educator de sănătate, iar misiunea mea este să fac informațiile despre sănătate, longevitate, nutriție și sport, accesibile și ușor de înțeles.
Host https://bunbine.ro/
Host TV https://medicool.ro/ @Antena 1

Hai să ne conectăm!

🌐 Website: https://doctormihail.ro/
📧 Newsletter: https://newsletter.doctormihail.ro/
📸 Instagram: https://www.instagram.com/doctor.mihail/
📲 Facebook: https://www.facebook.com/doctormihail
🎯 TikTok: https://www.tiktok.com/@doctor.mihail
📋 LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/doctormihail/
📧 Email: [email protected]

 

 

Sursa Youtube

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro