ACTIUNILE DIN EUROPA DE EST - evaluate favorabil. Nu este preconizata inca o revenire de durata

septembrie 23, 2008

Pana acum, anul 2008 a oferit investitorilor in actiuni din intreaga lume putine motive de bucurie. Si la bursele est-europene se inregistreaza pierderi puternice ale cursului cuprinse intre 25 si aproape 50 %. Cursurile sunt afectate de dinamica ridicata a inflatiei precum si de declinul economic din SUA si zona euro. Lipsa lichiditatilor inregistrata la multe banci americane si europene, afluxurile de capital din fondurile de actiuni si un apetit pentru risc puternic inrautatit in intreaga lume, au contribuit suplimentar la scaderile de

Si Rusia se confrunta in ultima perioada cu pierderi puternice datorate cursului
Chiar si piata de actiuni ruseasca - inca puternica pana in luna mai - a renuntat la profiturile sale interimare dupa o intreaga serie de vesti proaste si a scazut - in raport cu inceputul anului cu 50 %. "Conflictele extinse dintre partenerii joint venture-ului ruso-britanic BP-TNK au culminat cu fuga directorului executiv britanic din Rusia. La scurt timp, concernul metalurgico-minier rus Mechel a ajuns sub presiune puternica. Prim-ministrul Putin a formulat acuzatii legate de evaziune fiscala si de dezavantajarea semnificativa a clientilor rusi fata de consumatorii de carbune straini. Actiunile Mechel s-au depreciat cu peste 50 % tragand intreaga piata ruseasca in jos. Aproape in acelasi timp pretul petrolului - unul dintre cele mai importante puncte de sprijin ale economiei rusesti - si-a accelerat corectia. In prezent, el este cotat deja cu circa 35 % sub nivelurile istorice marcate abia in urma cu cateva saptamani, de asemenea punand capat pragului de 100 de dolari. Peste piata ruseasca lovita deja puternic a venit in cele din urma si conflictul militar intre Georgia si Rusia. Intre timp, declinul bursei a secatuit si nivelul lichiditatilor de pe piata interbancara ruseasca, dobanzile pentru depozitele facute peste noapte, crescand cu cateva puncte procentuale. In ultimii ani, multe achizitii de actiuni au fost finantate prin credite, acum insa aceste actiuni sunt aruncate pe piata din cauza cererilor de plata suplimentara. Cum se prezinta in acest context perspectiva pentru pietele de actiuni din Europa de Est?

Se preconizeaza o slabire a cresterii economice
"Cresterea economica in cazul celor mai multe state est-europene se va diminua in lunile urmatoare. In cursului anului viitor ar putea avea loc din nou o revenire, totusi fara sa fie atinse ratele de crestere foarte ridicate din 2007", analizeaza situatia actuala Angelika Millendorfer, sefa echipei "Emerging Markets Equities" de la Raiffeisen Capital Management. Millendorfer: "Din cauza crizei financiare persistente si a nesigurantei crescute cu privire la situatia economica globala, acest scenariu prezinta totusi cateva riscuri. Un factor principal de nesiguranta, cu mare influenta mai ales asupra Rusiei este reprezentat de preturile la materii prime, in special pretul la petrol. Daca materiile prime vor scadea in continuare puternic, atunci acest fapt va afecta in mod clar perspectivele de dezvoltare ale Rusiei. Totusi, chiar si in aceasta situatie, preconizam in cazul Rusiei pentru anul in curs si cel urmator, cea mai puternica crestere economica dintre statele est-europene." PIB-ul in Rusia va creste in 2008 cu circa 7 %, in raport cu media de 5,1 % pentru statele central- si est-europene.

Rusia ramane favorita in ciuda primelor ridicate de risc
Din aceasta cauza si avand in vedere evaluarile actiunilor foarte scazute in prezent, Rusia ramane candidatul principal din perspectiva investitorilor. "Evenimentele recente au facut ca investitorii sa perceapa intr-un mod mai constient riscurile politice ale unui angajament in Rusia fapt ce a dus la cresterea primelor de risc pentru investitiile din aceasta tara. Totusi, intre timp au fost luate in calcul extrem de multe scenarii negative in privinta cursurilor. In special valorile din domeniul petrolului si al gazului, dar si unele banci, sunt evaluate foarte favorabil la nivelurile actuale ale cursului.", afirma Millendorfer. Raiffeisen Capital Management considera piata ruseasca in continuare ca fiind foarte atractiva si plina de perspective pe termen lung. Mai ales evenimentele din jurul concernului Mechel si al altor companii siderurgice au facut ca managementul fondului sa se indrepte spre companii unde exista un risc mai scazut legat de interventii sau de atacuri venite din partea statului. Acestea sunt, printre altele, societati cu participare semnificativa din partea statului. Millendorfer: "Conflictul cu Georgia nu ar trebui sa aiba pe termen lung efecte majore asupra economiei rusesti, in ciuda reactiilor dure ale SUA si UE. Pana la o rezolvare trainica a conflictului insa, volatilitatea actiunilor rusesti va ramane ridicata."

Polonia - cu perspective bune- Cehia si Turcia - riscuri mai mari
Alaturi de Rusia, in Europa de Est, piata poloneza se prezinta cel mai interesant. Randamentele companiilor poloneze vor creste in continuare anual la peste 10 % iar evaluarile sunt in prezent destul de favorabile. In plus, economica interna solida a Poloniei va atenua efectele declinului economic global. Pe de alta parte, actiunile cehe si turcesti sunt mai degraba neatractive.

In Turcia se mentin inca riscurile politice, si dupa finalul lejer pentru guvern, al procesului de interzicere impotriva partidului AK. La acestea se adauga o inflatie ridicata si o dependenta puternica fata de importurile de materii prime. Privind pozitiv, aceasta inseamna totusi ca Turcia ar putea profita foarte mult de scaderea preturilor la materii prime.

Din cauza interdependentei economice puternice fata de Germania, Cehia ar suferi extrem de mult de pe urma unei posibile recesiuni in zona euro. La aceasta se adauga faptul ca, dupa o apreciere masiva, coroana ceha este foarte vulnerabila la o corectie puternica, astfel ca pe investitorii straini in Cehia ii ameninta si pierderi monetare.

Alte riscuri de depreciere sunt limitate - un avant rapid este insa mai degraba improbabil
"Privite in ansamblu, alte riscuri de depreciere pentru actiunile est-europene par sa fie destul de limitate. Totusi, un catalizator pentru un avant rapid si de durata nu este anticipat pentru moment. O calmare pasagera este posibila in orice moment dupa puternicele pierderi precedente de curs. Abia o data cu o calmare de durata a crizei din sectorul financiar american si european si cu indicii clare ale unei stabilizari a situatiei economice din SUA, sentimentul global pentru risc se va imbunatati din nou si astfel va face posibil un avant solid pe pietele est-europene", afirma Millendorfer. Privind pe termen lung, Europa de Est ramane o regiune atractiva si cu perspective pentru investitii.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro