Acțiuni esențiale în pregătirea grădinii pentru iarnă

decembrie 5, 2019

Odată cu apropierea sezonului rece grădina are nevoie de o serie de lucrări de întreținere pentru a face față condițiilor de mediu specifice iernii. Trebuie protejate plantele, dar și solul în care au fost plantate semințele și butașii pentru sezonul următor. În principiu, pregătirile pentru iarnă implică acțiuni de curățenie în grădină și acțiuni de acoperire și protecție a solului și a plantelor.

Mai mult, începutul sezonului rece, când plantele intră în faza de stagnare, este un moment bun pentru a efectua operațiunile de întreținere și reparații. De exemplu, se vor înlătura frunzele și elementele uscate de pe plante pentru ca acestea să nu fie vulnerabile în fața dăunătorilor și a bolilor, caracteristice sezonului de iarnă.

Este foarte important ca acțiunile de pregătire a grădinii pentru iarnă să fie făcute organizat și temeinic, astfel încât rezultatele să aibă efecte benefice care să devină vizibile în următorul sezon de rodire a plantelor, indiferent că este vorba de cele decorative, de răsadurile de legume sau de pomii fructiferi.

Cele mai importante acțiuni de întreținere sunt sistematizate mai jos ,pentru a ușura organizarea muncii grădinarului.

Înlăturarea tulpinilor uscate

Este recomandată tăierea tulpinilor uscate ale plantelor perene până la nivelul solului după ce acestea au trecut prin primul îngheț. Această operațiune va duce la nivelarea grădinii, la înlăturarea ouălor dăunătorilor și a sporilor purtători de boli. Astfel se va asigura o trecere mai bună și mai sigură a plantelor prin sezonul rece.

Colectarea părților uscate ale plantelor

Pe lângă aspectele cosmetice, această acțiune este una de folosire sustenabilă a resurselor pe care grădinarul le are la dispoziție. Astfel, resturile uscate se vor transforma în îngrășământ natural. Mai mult, resturile de plante vor contribui la uciderea semințelor de buruieni și la prevenirea apariției bolilor patogene. Pentru ca această operațiune să fie eficientă, resturile de plante nu trebuie să fie bolnave.

Îndepărtarea foliajului bolnav

În cazul plantelor mereu verzi, este esențială înlăturarea foliajului bolnav și aruncarea acestuia în locuri special pentru depunerea deșeurilor vegetale. De asemenea, se va înlătura îngrășământul vechi deoarece acesta poate favoriza apariția de boli.

Îngrășământul de iarnă

Este foarte important ca, după primul îngheț să se împrăștie un strat consistent de material organic. Grosimea stratului poate fi de până la 15cm. Pe lângă întreținerea din punct de vedere nutritiv a plantelor, acest strat va avea un rol important de izolație termică, protejând plantele aflate în stagnare de efectele negative pe care le pot avea temperaturile scăzute.

Protecția termică

Plantele perene și tufele pitice pot fi acoperite cu crengi de brad pentru a le proteja de variațiile de temperatură îngheț-dezgheț. Același tratament poate fi aplicat și plantelor cu bulbi.

Odată ce au fost efectuate aceste operațiuni, este recomandat să se identifice trunchiurile fragile, și să li se aplice o protecție, astfel încât să nu aibă se suferit în urma presiunii zăpezii.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro