Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunile disciplinare ale Inspecției Judiciare împotriva fostului procuror șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, și a adjunctului acesteia, procurorul Marius Iacob. Acțiunea împotriva fostei șefe a DNA, acum șefă a Parchetului European, a rămas fără obiect, iar cea împotriva lui Marius Iacob este neîntemeiată, au decis procurorii disciplinari din CSM.
„Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei Laura Codruţa Kovesi, procuror şef european, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), c) şi ) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ca rămasă fără obiect", se arată în minuta ședinței de la CSM.
În cazul lui Marius Iacob, căruia Inspecția Judiciară i-a reproșat că nu s-a abținut într-o cauză, Secţia a decis respingerea acţiunii disciplinare „ca neîntemeiată".
Laura Codruța Kovesi a fost acuzată de Inspecția condusă de judecătorul Lucian Netejoru, mâna forte a fostei puteri PSD-ALDE de manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale, cu referire la cele spuse de Kovesi în timpul unei ședințe de parchet, a cărei înregistrare a apărut în presă pe 18 iunie 2017.
„În concret, procurorul-şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilităţii instituţiei generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare 'cu miniştri', de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate", arată IJ în sesizarea cu care s-a adresat procurorilor disciplinari din CSM.
Kovesi a fost acuzată de IJ inclusiv pentru tonul folosit dar și pentru indignarea pe care ar fi putut-o provoca la nivelul opiniei publice prin folosirea acestui ton în timpul unei ședințe care nu era publică.
Kovesi, spune IJ, a folosit „un ton superior şi agresiv (...) de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor.”
Ambele decizii pot fi atacate cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro