Actiune de solidaritate a romanilor fata de initiativele locale de opozitie la proiectele de minerit din Grecia

iunie 7, 2012

Ieri, 6 iunie 2012, in fata ambasadei Greciei din Romania, 15 persoane au desfasurat o actiune de solidaritate fata de localnicii din nord-estul regiunii Halkidiki, Grecia care se opun extinderii activitatii miniere in zona.
Tinerii s-au prezentat la orele 09.00 dimineata in fata ambasadei Greciei pentru a isi exprima ingrijorarea fata de potentialele consecinte dezastruoase ale mineritului in Romania si tarile din sud estul Europei, si mai ales in Grecia, unde proiectele de minerit propuse de compania canadiana Eldorado Gold Corporation in nord estul regiunii Halkidiki evolueaza rapid.
Manifestantii au afisat pe spatiul public din fata ambasadei un banner pe care era afisat mesajul “Solidaritate cu oamenii din NE Halkidiki” in limbile romana si greaca. Ei s-au adresat ambasadorului Greciei in Romania pentru a le transmite personal ingrijorarile si solicitarile de a opri proiectele de minerit in Grecia catre guvernul grec si autoritatile responsabile in evaluarea proiectelor miniere al Eldorado Gold Corporation.
Manifestantii au fost intampinati de consulul din cadrul ambasadei, caruia i-a fost inmanata o scrisoare in care tinerii au prezentat atat efectele negative asupra mediului inconjurator si traiului zilnic al localnicilor pe care proiectele miniere propuse in Halkidiki le pot avea, cat si solicitarea lor catre autoritatile grecesti de a asigura respectarea dreptului la un mediu sigur si sanatos pentru toti localnicii din Halkidiki si locuitorii greci, in general.
Domnul consul a declarat ca solicitarile cuprinse in scrisoare vor fi inaintate Ministerului Afacerilor Externe de catre ambasadorul Greciei in Romania si chiar catre Ministerul Mediului din Grecia.
In aceeasi situatie este si Romania care se confrunta de peste 10 ani cu proiectul minier propus de compania Rosia Montana Gold Corporation in comuna Rosia Montana, judetul Alba. Compania canadiana propune deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafata din Europa prin stramutarea comunitatii locale, utilizarea tehnologiilor bazate pe cianuri, distrugerea a 4 munti, construirea unui iaz de decantare si distrugerea unui patrimoniu cultural de o valoare inestimabila – 7 kilometri de galerii romane, 80 de kilometri de galerii medievale si comtemporane – demna de patrimonial mondial UNESCO.
“Consideram ca proiectele de minerit aurifer si extinderea activitatii de minerit atat in Romania, cat si in tarile din sud estul Europei trebuie oprite cu orice pret. Acestea au efecte dezastruoase si ireversibile asupra mediului inconjurator si asupra comunitatilor locale. Atat in Rosia Montana, cat si in Megali Panagia, Ierissos sau Great Lady (Grecia), localnicii se opun vehement acestor proiecte miniere si lupta de ani de zile pentru respectarea drepturilor lor la un mediu sanatos. Suntem solidari cu rezistenta localnicilor si, de asemenea, increzatori ca intr-un final eforturile tuturor vor izbandi in fata acestor proiecte distructive”, a declarat Raluca Dan, membra a Campaniei Salvati Rosia Montana.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro