Acord Romania – UNESCO privind infiintarea unui institut de cercetari fundamentale in domeniul fizicii sub egida UNESCO

Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, doamna Ecaterina Andronescu, si directorul general UNESCO, doamna Irina Bokova, au semnat miercuri, 21 noiembrie, un acord privind infiintarea la Magurele a Institutului de Cercetari Fundamentale in domeniul Fizicii, la nivel de institut UNESCO de gradul II. Acesta se va infiinta la solicitarea tarii noastre, iar textul acordului a fost aprobat in Conferinta Generala a UNESCO din toamna anului 2011.
Reamintim faptul ca in luna septembrie a acestui an, Comisia Europeana a aprobat acordarea unui sprijin financiar de aproximativ 180 de milioane EUR pentru construirea Centrului de Cercetari Ştiintifice Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) ce va fi construit in Romania, pe Platforma de Fizica Magurele. Proiectul va avea rolul unei platforme paneuropene ce va cuprinde discipline stiintifice si domenii inovatoare cum sunt fizica fundamentala, fizica nucleara, astrofizica, stintele materialelor si stiintele vietii. Platforma reprezinta calea sigura a integrarii invatamantului superior si cercetarii in Spatiul European al cercetarii stiintifice de varf si de avangarda. ELI-NP este parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, unul dintre proiectele de infrastructura de cercetare de maxima prioritate pentru Uniunea Europeana.
Parafarea acestui acord deosebit de important pentru cercetarea din Romania a fost prilejuita de participarea ministrului Educatiei, doamna Ecaterina Andronescu, la prima reuniune mondiala a reprezentantilor statelor-parti la Programul Educatia pentru Toti (21-23 noiembrie, Paris). Reuniunea are doua sesiuni – una ministeriala, iar cealalta dedicata functionarilor superiori din ministerele si agentiile nationale specializate, responsabile cu aplicarea prevederilor programului respectiv. Educatie pentru Toti (EPT) este o initiativa dezvoltata la nivel global la care participa atat state membre UNESCO, organizatii internationale, organisme bilaterale, cat si societatea civila si sectorul privat.