Acord pentru condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns la un acord pentru ca fondurile europene acordate statelor UE să fie condiționate de respectarea statului de drept.

Liderii europeni au convenit în luna iulie, după aproape cinci zile de discuții, asupra constituirii prin datorie comună a unui fond european de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro (din care 390 de miliarde granturi și restul credite) și asupra viitorului buget multianual (2021-2027) al UE ce va însuma 1.074 miliarde de euro.

Declarația finală a liderilor europeni nu cuprindea condiții care să lege accesarea fondurilor de situația statului de drept.

În această declaraţie se menţionează: "Consiliul European subliniază importanţa protejării intereselor financiare ale Uniunii. Consiliul European subliniază importanţa respectării statului de drept".

Premierul olandez Mark Rutte, care a susţinut intens adoptarea unei astfel de condiţionalităţi, a declarat atunci că "esenţa a ceea ce s-a propus în proiecte a rămas, şi acest lucru este crucial".

În acest timp, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că "în concluziile noastre ne-am angajat să respectăm şi să protejăm principiile statului de drept".

Polonia și Ungaria sunt unele din statele membre care s-au opus introducerii unui astfel de mecanism.

 

 

Sursa: europalibera.org