A opta noapte de proteste în SUA: Confruntări cu poliția în New York

iunie 3, 2020

Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a opta noapte consecutivă de proteste generată de moartea unui bărbat afroamerican în timp ce era arestat de poliție în Minneapolis. Confruntări violente între manifestanți și poliție și jafuri asupra magazinelor au fost raportate în New York City, arată Reuters.

Manifestări numeroase au avut loc în Los Angeles, Philadelphia, Atlanta sau Seattle. 

Deși manifestările în memoria lui George Floyd și a altor victime ale brutalității poliției au fost în cea mai mare parte pașnice pe timp de zi, după lăsarea întunericului anumite grupuri au recurs la revolte, vandalism, incendii și jafuri. Luni seară, cinci polițiști au fost loviți de focuri de armă în două orașe.

 

În afara clădirii Capitolului, marți după-amiază, mulțime a stat într-un genunchi, scandând „tăcerea este violență” și „fără justiție, nu este pace”, în timp ce ofițerii s-au confruntat cu ei chiar înainte de interdicțiilor privind starea de asediu impusă de guvern.

Mulțimea a rămas în parcul Lafayette și în alte părți ale Capitolului după lăsarea întunericului, în ciuda capului de casă și asigurărilor date de Donald Trump de a elimina ceea ce a numit acțiuni ale „huliganilor” și „tâlharilor”, folosind Garda Națională sau chiar armata americană, dacă este necesar.

Zeci de trupe ale Gărzii Naționale s-au aliniat pe treptele Memorialului Lincoln în spatele barierelor de control a mulțimii.

 

În New York City, mii de protestatari au scandat și aplaudat ignorând interdicția de circulație pe timp de noapte impusă după ora locală 8, în timp ce ei urmărit atenți de forțele de ordine inclusiv din elicoptere.

Mulțimea a oprit la intrarea pe Podul Manhattan și a scandat către poliție: „Mergeți cu noi! Mergeți cu noi.”

Pe bulevardul Hollywood din Los Angeles, sute de oameni au umplut strada în întregime, mergând pe lângă reperele celebre ale centrului de film. Alții s-au adunat în fața sediului departamentului de poliție din Los Angeles din centrul orașului, în unele cazuri îmbrățișându-se și strângând mâna cu polițiștii de afară.

 

Sute de protestatari s-au adunat și ei în Denver și Seattle, dar au rămas pașnici.

Un sondaj Reuters / Ipsos publicat marți arată că majoritatea americanilor simpatizează cu protestele. Sondajul a constatat că 64% dintre adulții americani erau au exprimat „solidaritate cu persoanele care protestează chiar acum”, în timp ce 27% au declarat că nu sunt, iar 9% nu sunt siguri.

Peste 55% dintre americani au spus că resping maniera în care sunt gestionate protestele de către președinte Trump, inclusiv 40% care au dezaprobat „puternic”, în timp ce doar o treime au declarat aprobă - mai puțin decât rata generală de încredere de 39% pe o are liderul de la Casa Albă.

 

George Floyd, un bărbat afroamerican de 46 de ani, a murit după ce un polițist alb i-a fixat gâtul sub genunchiul său timp de aproape nouă minute în Minneapolis, pe 25 mai, reaprinzând problema explozivă a brutalității poliției împotriva afro-americanilor cu cinci luni înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie.

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre protestele din SUA și furia care le alimentează

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro