A murit printul Carol Mircea al Romaniei

PRIMUL FIU AL REGELUI CAROL AL-II-LEA A MURIT. PRINTUL CAROL MIRCEA AL ROMANIEI , FRATELE REGELUI MIHAI, A MURIT VINERI, 27 IANUARIE, LA LONDRA.

Printul Carol Mircea al Romaniei a murit vineri, 27 ianuarie la Londra, la varsta de 85 de ani. Printul Carol s-a stins dupa o lunga lupta cu boala.

Frate mai mare al Regelui Mihai, Printul Carol Mircea a venit in 2005 in Romania, pentru prima oara, dupa un exil de 50 de ani. O prezenta discreta, a refuzat mereu sa dea interviuri presei, singura lui dorinta fiind sa vina in Romania atunci cand statul roman ii va face dreptate, recunoscandu-l ca prim nascut al Regelui Carol al II-lea, dintr-o casatorie legitima, anulata in mod ilegal.
Interviul pe care i l-a dat lui Aristide Buhoiu a fost ultimul in fata camerelor. Printul Paul de Romania l-a vazut pe tatal sau in urma cu cateva saptamani, iar nora sa, Printesa Lia a inregistrat miercuri ultimile sale marturii despre Romania si despre dorinta lui de a fi inmormantat langa tatal sau, Regele Carol al II-lea. Cu doua zile inainte de a muri, i-a marturisit norei lui ca ultima vizita in Romania si intalnirile cu romanii, in casa fiului sau si pe strada, i-au intarit convingerea ca pastrarea cetateniei romane si tot ceea ce a simtit pentru Romania nu au fost in zadar. Lupta fiului sau si a avocatului Liviu Poenaru pentru rectificarea certificatului de nastere a fost o datorie de onoare si confirmarea declaratiilor Regelui Carol II, care a facut public, in presa vremii, ca acel copil era al lui.

Printului Carol Mircea i-a fost recunoscuta originea regala in urma a doua procese, in Portugalia si in Franta. Nascut din prima casatorie a Regelui Carol al -II- lea cu Ioana Valentina Lambrino, Printul Carol Mircea a plecat din tara impreuna cu mama sa, surghiunit, dupa anularea casatoriei dintre parintii sai. Pana in 2005 s-a mai intors in tara o singura data, la inmormantarea bunicii sale, Regina Maria.

Carol Mircea a trait exilul in Franta si Anglia, a vorbit mereu o limba romana frumoasa si a fost mereu in contact cu reprezentanti ai diasporei romanesti. A avut 2 baieti: Printul Paul al Romaniei, care locuieste in Romania, si Printul Alexandru, care locuieste in America.
Printul Paul si Printesa Lia se vor alatura Printului Alexandru si mamei lor vitrige, Printesa Antonia, pentru serviciul funerar care va avea loc la Londra, la Biserca Ortodoxa. Antonia de Corville este fata sefului cancelariei Regelui George VI al Angliei si a treia sotie a Printului Carol Mircea.

Dupa moartea lui Carol al II-lea si castigarea proceselor de la Lisabona si Paris, Carol Mircea si-a impartit mostenirea cu fratele sau mai mic, fostul Rege Mihai. Dupa Revolutia din 1989, odata cu venirea in tara a fiului sau, Printul Paul, Carol a initiat un proces prin care cerea recunoasterea hotararilor din cele 2 tari europene si in Romania. Din motive politice, acest proces este pe rol si acum , dupa 15 ani. Intre timp, in Romania s-a facut corectia certificatului de nastere al Printului Carol, avand trecut la rubrica tata pe Regele Carol II. Practic, procesul pe rol nu si-ar mai avea rostul.

Regele Mihai a refuzat sa vorbeasca cu fratele sau, cei doi neavind ocazia niciodata sa se vada, chiar daca multe Case Regale europene au incercat sa mijloceasca o intalnire.
Averea considerabila pe care cei 2 ar trebui sa o imparta in Romania ar fi una dintre explicatii.

Lucid pana in ultima clipa a vietii, Printul Carol a tinut sa vorbeasca despre dragostea lui fata de tara in care s-a nascut si fata de oamenii de aici.
Mereu in exil, cu un tata Rege care nu i-a fost aproape, Printul Carol Mircea al Romaniei a iubit Romania si a vrut sa o mai viziteze o data. A reusit, si poate a murit impacat ca visul lui de-o viata s-a implinit.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
(Biroul de presa al Printului Paul al Romaniei)