A murit Mitropolitul Ardealului, Antonie Plamadeala

Mitropolitul Antonie a încetat din viaţă în urma unei îndelungate suferinţe, la vârsta de 79 de ani.

El a fost cunoscut şi pentru lucrările sale literare. A fost membru de onoare al Academiei Române, al Academiei de ştiinţe din Chişinău şi al unor asociaţii culturale de peste hotare.

Mitropolitul Ardealului a făcut parte din delegaţiile sinodale române care au vizitat alte Biserici creştine şi era cunoscut ca un promotor al ecumenismului. A fost delegat de Sfântul Sinod la a cincea Adunare generală a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Nairobi din 1975, când a fost ales membru în comitetul executiv şi în cel financiar. A fost conducătorul delegaţiei române la a şasea adunare generală a aceluiaşi Consiliu, de la Vancouver, în 1983, şi delegat la diferite întruniri ale unor comitete din Consiliul Ecumenic.

A participat la mai multe sesiuni ale Comisiei mixte internaţionale de dialog între Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică. A fost delegat de Sfântul Sinod să inspecteze parohiile ortodoxe române din diaspora.

Episcopul vicar Visarion Răşineanul despre Antonie Plămădeală:

Vestea aceasta a umplut de tristeţe inimile clerului şi ale credincioşilor din arhiepiscopia Sibiului pentru că Înalt Prea Sfinţia Sa, din 1982, a fost cu adevărat păstorul cel bun pentru credincioşii din Arhiepiscopia Sibiului şi din Mitropolia Transilvaniei.
Născut în Basarabia, într-o familie de cântareţi bisericeşti, a primit o educaţie aleasă, a urmat cursurile seminarului “Gabriel Bănulescu Bodoni” din Chişinau, apoi cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi Cluj şi şi-a luat apoi şi examenul de magisteriu în teologie dogmatică şi simbolică.
În anul 1970 a fost numit episcop vicar, cu titlul de “Ploieşteanul”, la recomandarea Patriarhului Iustinian Marina.
În anul 1981 a fost ales episcop al Buzăului, pentru ca în anul 1982 să fie ales Arhiepiscop şi Mitropolit al românilor ortodocşi din Ardeal, Crişana şi Maramureş. Dumnezeu să îl odihnească şi să îl ierte!

Slujba de înmormântare va avea loc pe 1 septembrie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu şi va fi prezidată de Patriarhul Teoctist urmând ca înhumarea să se facă a doua zi la mânăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. (BBC)